Avspänning mellan Somalia och Somaliland?

Somalilands president Muse Bihi Abdi har besökt Addis Abeba. Den etiopiska regeringen medlar mellan Somalia och Somaliland. (AP Photo/Barkhad Kaariye, File)

Somalilands president Muse Bihi Abdi har varit i Addis Abeba, där han träffade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Artiklarna om mötet är rätt vaga. De båda ska ha pratat om både bilaterala relationer och om ”regional fred”. Det sistnämnda en omskrivning för den spänning som förekommit mellan Somaliland och den somaliska delstaten Puntland.

Det förekom en hel del uppgifter om att även Somalias president Farmajo skulle dyka upp i Addis Abeba.

Det förekom en hel del uppgifter om att även Somalias president Farmajo skulle dyka upp i Addis Abeba. Det gjorde han nu inte. Men han skrev några rader på Twitter, där han hyllade president Muse Bihi för hans samarbete ”efter år av spänning”.

Förra året präglades inte bara av spända relationer. Det blev också regelrätta strider mellan styrkor från Somaliland och Puntland. Organisationen International Crisis Group publicerade i somras en väl balanserad rapport som i korthet manar de båda länderna att börja prata med varandra.

Men vägen framåt är att hitta praktiskt samarbete i konkreta frågor – och låta den stora frågan om Somalilands ställning ligga där och skvalpa ett tag.

Somalia kommer inte, under överskådlig tid, att acceptera att Somaliland erkänns som en självständig stat. Somaliland kommer inte, under överskådlig tid, att acceptera att inordna sig under Somalia. Båda parter måste inse detta. De kan gärna behålla och till och med driva sina principiella ståndpunkter offentligt. Men vägen framåt är att hitta praktiskt samarbete i konkreta frågor – och låta den stora frågan om Somalilands ställning ligga där och skvalpa ett tag.

Det råder inte någon beröringsskräck för till exempel utländska ambassadörer att möta företrädare för Somaliland.

Somaliland har ändå flyttat fram sina positioner. Vid en internationell konferens i Bryssel i somras, så erkändes Somaliland som en part att samarbeta med. Och även om Somaliland inte erkänns internationellt så har landet rätt gott om kontakter med omvärlden. Det råder inte någon beröringsskräck för till exempel utländska ambassadörer att möta företrädare för Somaliland. I början av februari besökte till exempel Finlands ambassadör i Kenya, Eric Lundberg, Somaliland och träffade presidenten. Sverige har ganska nyligen bidragit med patrullbåtar till kustbevakningen i Somaliland.

Så en tweet av president Farmajo kan ses som ett framsteg. Fast den somaliske presidents vänliga ord om Somalilands president måste så småningom föras över till en praktisk politik som märks på marken.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *