Hoppsan, Somalia försvann från kartan, men Somaliland finns kvar

Det etiopiska utrikesministeriet ber om ursäkt. På en karta som publicerades på ministeriets hemsida fanns inte Somalia.

Däremot fanns den icke erkända Republiken Somaliland med på kartan.

Eller rättare sagt: På kartan såg det ut som om Somalia var en del av Etiopien. Däremot fanns den icke erkända Republiken Somaliland med på kartan. Till saken hör att Somaliland har goda relationer med Etiopien, även om inte heller Etiopien formellt erkänner regeringen i Hargeisa.

En liten fadäs kan det tyckas. Men detta är en känslig fråga. Dels är relationen till just Somaliland känslig i nutid. När jag träffar somalier här i Sverige så är Somalilands status något som väcker starka känslor, både bland dem som identifierar sig med Somaliland och de som ser Somaliland som en del av Somalia.

Somalia och Etiopien är nämligen historiska arvfiender. Det skulle kunna jämföras med Sverige och Danmark eller Finland och Ryssland.

Den som kan något om Somalias historia, förstår också vidden av den klantighet som någon på det etiopiska utrikesministeriet gjort sig skyldig till. Somalia och Etiopien är nämligen historiska arvfiender. Det skulle kunna jämföras med Sverige och Danmark eller Finland och Ryssland.

På 1500-talet stred den somaliske fältherren Ahmed Gurey mot Etiopien, som fick stöd av Portugal.  Alltså ungefär samtidigt som Gustav Vasa stred mot den förhatliga danska väldet i Sverige. Fast det är få svenskar som ens vet när det sista kriget mellan Danmark och Sverige ägde rum. Somalier som lever i dag minns mycket väl det senaste kriget mellan Somalia och Etiopien. Det började sommaren 1977. För övrigt samtidigt som jag gjorde mitt första besök i Somalia.

Den har dessutom slutit fred med de somaliska rebellerna i Ogaden.

Den nuvarande regeringen i Etiopien har vinnlagt sig att förbättra relationerna med sina grannar, inklusive Somalia och Eritrea. Den har dessutom slutit fred med de somaliska rebellerna i Ogaden.

Så trots allt: Det var av allt att döma en klantig fadäs, inte någon genomtänkt politik när Somalia plötsligt försvann från en karta. Men somalier runt om i världen är förbannade. Så även en oavsiktlig fadäs kan skada relationerna.

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Hoppsan, Somalia försvann från kartan, men Somaliland finns kvar”

 1. Hej Lars
  Det här som du kallar en liten fadäs är oerhörtmycket känslig sak för Somalier. Vi Somalier vet mycket väl att vår arkfiend Etiopien vill gärna erövra vårt vackra land. Etiopien har försökt ockupera militärt Somalia med stöd av FN senaste 2006 men som tur har de misslyckas deras drömmar tack vare att vi Somalier har i landet många modiga män och kvinnor som liknar Ahmed Gurey förtfarande. Det är bara en sak som är synd att vi Somalier inte kan komma överens i mellan oss och det ger chans till vår arkfiende att leka med oss och göra vad som helst med oss med stöd av omvärlden . Men ensak ska du vara säker på att Somalier aldrig accepterar förtryck av en ockupationsmakt. Vi ligger ett steg före vår arkfiende och snarare att erövra vår vackra land Somalia så kommer vi att besegra de och intet göra de med Guds vilja. Amen.

  1. Hej, jag är oerhört medveten om det historiska perspektivet. Men jag tycker att du missar de stora förändringar som skett i Etiopien det senaste året. Dagens regim i Etiopien har knappast något intresse av att ockupera Somalia. Jag tror uppriktigt sagt att inget land i hela världen skulle vilja ge sig in som ockupationsmakt i Somalia, för det skulle bli enormt dyrt och besvärligt. Somalia behöver koncentrera sig på att få bort korruptionen, bygga upp en statsapparat och få fart på handeln med omvärlden. Dessutom bör Somaliland och Somalia försöka hitta former för ett pragmatiskt samarbete.

   1. Hej Lars!
    Tack för en bra artikel.
    Vi i Somaliland har gjort fel en gång när vi förenade med Somalia.
    Idag vill ingen göra om det, särskilt när de inte kan komma överens själva.
    Presidenten i Somalia har inte äns kontroll i huvudstaden, och utan Afrikanska unionen skulle dem bli uppätna av al- shabab och andra krigare. Ändå vill han stolt, träffa olika ledare i världen och försöker ingå avtal som en regering som har kontroll över hela landet.
    I Somalia vill de gärna lägga sig i Somaliland och Etiopien, stället för att lösa deras egna problem och varför de inte kan komma överens.
    Hälsningar
    Abdurahman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *