Somalier tar plats i Europaparlamentet

Bild från en Europaparlamentets sessioner i Strasbourg. Snart tar Magid Magid, född i Somaliland, plats i Europaparlamentet. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Det har väckt mycket uppmärksamhet i den somaliska diasporan att Ilhan Omar tagit plats i det amerikanska representanthuset.

Magid Magid tar plats i Europaparlamentet. Han representerar det gröna partiet i Storbritannien…

Nu blir det en liknande skräll i Europaparlamentet. Magid Magid tar plats i Europaparlamentet. Han representerar det gröna partiet i Storbritannien och har en bakgrund som lokalpolitiker i Sheffield. Han är född i det som nu är republiken Somaliland.

Europaparlamentet har en direkt lagstiftande roll i Sverige. Då handlar det naturligtvis om klimatpolitik, flyktingfrågan, jordbruk med mera. Men också om sådant som har direkt beröring med länderna på Afrikas horn. EU står för en betydande del av finansieringen av Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor i Somalia.

Det sistnämnda är en bisarr tolkning, som snarare ökar än minskar risken för att pengarna hamnar på fel ställe.

När svenska banker stänger konton för företag som sysslar med penningöverföringar, så gör de det med hänvisning till EU:s direktiv om penningtvätt. Det sistnämnda är en bisarr tolkning, som snarare ökar än minskar risken för att pengarna hamnar på fel ställe. Nu finns åtminstone en Europaparlamentariker som fattar dessa samband.

Sedan är frågan hur länge Magid Magid kommer att sitta kvar i Europaparlamentet. Just nu är läget att Storbritannien blir kvar i EU fram till den 31 oktober. Men räkna med att Brexit-cirkusen kommer att fortsätta. Så det kan bli fler förlängningar av det brittiska EU-medlemskapet.

Här är en video om Magid Magid:

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *