En somalisk modeindustri växer fram!

Halima Aden, somaliskfödd modell som bor i USA, under en fotografering. Somaliska modeller har börjat dyka upp i Europa och USA. Och samtidigt börjar en modeindustri växa fram inne i Somalia, som bryter mot gamla normer. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

En ögonblicksbild från nyhetsrapporteringen om Somalia: Terroristgruppen Al Shabaab beodrar klanäldste från hela landet att följa gruppens klädkod. Men det är faktiskt oklart vad klädkoden skulle innebära. Sådant kan skapa osäkerhet även bland alla de människor som lever utanför Al Shabaab-kontrollerat område. För gruppens attacker kan drabba vem som helst. Al Shabaab är knuten till terroristnätverket Al Qaida.

Tidigare har det förekommit att Al Shabaab har samlat ihop något hundratal kvinnor för att ge dem bestämda instruktioner om att de ska klä sig i mörka och heltäckande kläder – en klädkod som strider mot hur kvinnor i Somalia traditionellt brukar klä sig.

Många somalier har en omfattande kontakt med omvärlden, både genom internet och genom vänner och släktingar som kan bo i Vivalla, Rinkeby, Kanada, Storbritannien eller USA.

Många somalier har en omfattande kontakt med omvärlden, både genom internet och genom vänner och släktingar som kan bo i Vivalla, Rinkeby, Kanada, Storbritannien eller USA. Och nyhetsbyrån AFP publicerade här om dagen ett reportage om detta nya kosmopolitiska Somalia, där en ny modeindustri börjar växa fram.

Hawa Adan Hassan, en 23-årig universitetsstuderande, började rita, men kom fram till att hon hellre designade kläder, inte minst inspirerad av den amerikanska dokusåpan ”Project Runway”. Hon har fått hjälp av bland annat sin bror med att sparka igång företag. Och nu börjar det bli lönsamt.

Men när nu modeindustrin börjar växa fram inom landet blir priserna lägre och det blir möjligt även för människor med mer måttliga inkomster att köpa designade kläder.

Det finns en medelklass i Somalia som har råd att köpa utländska modekläder. Men när nu modeindustrin börjar växa fram inom landet blir priserna lägre och det blir möjligt även för människor med mer måttliga inkomster att köpa designade kläder.

Sådant är inte populärt på alla håll. AFP intervjuar en 49-årig man som är bekymrad över sina döttrars intresse för mode och för kläder som är mer kroppsnära. Han beskriver det som omoraliskt.

Huvudduken finns kvar (fast i olika former), men riktningen är också tydlig: Det blir knallröda läppar, mer kroppsnära och mer färggrant.

Här kan jag inte låta bli att nämna något om hur jag ser på den ganska tröttsamma debatten om slöjan, eller hijaben. Det blir en fixering vid ett enda plagg och den diskussion som döljer vad som är på väg att hända: Nämligen att det utvecklas ett mode som går i västerländsk riktning, både i Somalia och bland unga muslimska kvinnor i Sverige. Huvudduken finns kvar (fast i olika former), men riktningen är också tydlig: Det blir knallröda läppar, mer kroppsnära och mer färggrant.

Här nedan ett kort tv-reportage som AFP också har publicerat om den somaliska modeinstustrins framväxt.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *