Två personer som verkligen gav allt – för Somalia

Hodan Nalayeh växte upp i Kanada och arbetade som journalist och tv-producent. Hon återvände till Somalia för att rapportera om bland annat kvinnliga entreprenörer. Hon mördades när terroriströrelsen Al Shabaab attackerade ett hotell i södra Somalia den 12 juli. (Mona Nalayeh via AP)

Två dödsfall i Somalia som borde leda till eftertanke. Två personer som flydde från Somlia, men som återvände, för att göra en insats. Den ena: Hodan Nalayeh, journalist och tv-producent. Den andre: Abdirahman Omar Osman, politiker.

Hodan Nalayeh var åtta år när hennes familj flydde till Kanada. I Kanada blev hon en kombination av social aktivist och tv-producent. Hon engagerade sig för somalier i Kanada och hon var även producent för tv-program som ”So You think You can dance” och ”American Idol”.

… en tv-satsning som specifikt riktade sig till den somaliska diasporan runt om i världen.

2014 startade hon ”Integration TV”, en tv-satsning som specifikt riktade sig till den somaliska diasporan runt om i världen.

2018 bestämde hon sig för att återvända till Somalia, bland annat för att ge en röst åt kvinnliga entreprenörer.

Den 12 juli attackerade Al Shabaab ett hotell i Kismayo i södra Somalia. Dels med en bomb och dels med konventionella vapen. Bland de 26 som dödades fanns Hodan Nalayeh och hennes man. Hodan Nalayeh blev 43 år gammal. Och hon var gravid när hon dog.

Här om dagen avled Mogadishus borgmästare, Abdirahman Omar Osman. Al Shabaab genomförde ett attentat som sannolikt var riktat mot James Swan, FN:s representant i Somalia. Abdirahman Omar Osman skadades svårt och fördes till ett sjukhus i Doha i Qatar, där han avled här om dagen.

Han återvände till Somalia 2008 och var bland annat informationsminister innan han blev Mogadishus borgmästare.

Abdirahman Omar Osman kom till Storbritannien som flykting under inbördeskriget i början av 90-talet. Han arbetade bland annat som fastighetschef och blev politiskt aktiv i Labour. Han återvände till Somalia 2008 och var bland annat informationsminister innan han blev Mogadishus borgmästare. BBC:s Afrikakorrespondent, Andrew Harding, beskriver honom som en person som var fokuserad på att få saker och ting gjorda – och som visade stort mod.

Hodan Nalayeh och Abdirahman Omar Osman representerar på något sätt hoppet för Somalia –  därmed blev de också något av det värsta som finns för terroriströrelsen Al Shabaab.

Men det finns tusentals och åter tusentals somalier i diasporan som återvänt till Somalia, för att göra en insats och för att omvandla Somalia till ett land som andra.

Här är ett av tv-inslagen från Integration TV:

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *