De långsamma och goda nyheterna från Somalia

En marknad i Mogadishu. De flesta somalier lever i en vardag, som inte är förknippad med krig eller bomber. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

De långsamma nyheterna får sällan uppmärksamhet. Och de snabba nyheterna från Somalia handlar ofta om strider, om bomber och om kampen mot terrorister. Men låt oss titta på ett par diagram.

Nedanstående diagram visar barnadödligheten per tusen födda. Jämför du med Sverige eller vilket annat västland som helst så är siffran enormt hög. Men riktningen är ändå tydlig. 1983 låg siffran på 115,5 dödsfall per tusen födda. Vi såg en minskning redan då. Men inbördeskriget på 90-talet gjorde att dödligheten förblev oförändrad på en hög nivå. Men någon gång kring 2005 börjar siffran åter igen att sjunka.  Den ligger nu på 79,7.

Nästa diagram visar medellivslängden. Även här kan vi se en tydlig utveckling åt rätt håll. Och vi ser också tydligt spåren av inbördeskriget i början av 90-talet. Men sedan fortsätter trenden. Den förväntade medellivslängden närmar sig 57 år. Fruktansvärt lågt, om vi jämför med västvärlden. Men ändå tio år högre, jämfört med exempelvis 80-talet.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *