En av Afrikas mest inflytelserika kvinnor är från Somalia!

Ilwad Elman växte upp i Kanada, men har återvänt till Somalia för att arbeta som fredsaktivist.

Det västafrikanska medie- och reklamföretaget Avance Media publicerar en lista på Afrikas 100 mest inflytelserika kvinnor.

En av dem är Ilwad Elman från Somalia. Jag hade själv nöjet att träffa Ilwad Elman när hon var med på Almedalsveckan 2018. Min intervju med henne kan du läsa här.

Hans slagord var: Kasta ditt vapen, plocka upp pennan! Hans framgång med detta blev så farlig för milisstyrkorna att han mördades.

När den somaliska staten upplöstes i kaos och anarki i början av 90-talet, så blev det ett inbördeskrig av typen ”allas krig mot alla”, baserat på olika klaner. Milisgrupper rekryterade ofta barn för att strida. En somalisk aktivist vid namn Ali Ahmed Elman startade då ett arbete för att få bort barnen från miliserna och in i skolan. Hans slagord var: Kasta ditt vapen, plocka upp pennan! Hans framgång med detta blev så farlig för milisstyrkorna att han mördades 1996. Då flydde familjen från landet – och hamnade så småningom i Kanada, bland annat hans dotter Ilwad som då var ett och ett halvt år gammal.

Det var inte lätt att slå sig fram som ung tjej i den somaliska försvarsmakten. Men befälen konstaterade snart att hon ofta var snabbare än sina manliga kamrater…

2010 bestämde sig Ilwad för att återvända till Somalia för att fortsätta arbeta i sin pappas anda. I början av sin tid i Somalia gick hon med i den somaliska armén för att bekämpa terrorgruppen Al Shabaab. Det var inte lätt att slå sig fram som ung tjej i den somaliska försvarsmakten. Men befälen konstaterade snart att hon ofta var snabbare än sina manliga kamrater – och hon fick så småningom en befälsroll.

Efter tiden i armén har hon bland annat arbetat med att engagera ungdomar i fredsprocessen och den politiska processen. Somalia är i allt väsentligt ett land av ungdomar. De utgör majoriteten av befolkningen.

Här nedan är två klipp från Youtube. Det första är en föreläsning där Ilwad Elman berättar om sin tid i armén. Det andra är en längre intervju där hon berättar om sig och sitt arbete.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *