En störande händelse i Somaliland!

Jag brukar beskriva Somaliland som det bäst fungerande landet på Afrikas horn. Ett land med en fungerande regering och hyggligt fria val. Jag säger hyggligt fria. Men då gör det mig både besviken och förbannad när Somaliland biter sig fast som en stat där demokratin visserligen finns, men den får aldrig riktigt utvecklas.

Den 30 juli arresterades fyra journalister som arbetade för Eyral TV.

Ett konkret exempel på detta: Den 30 juli arresterades fyra journalister som arbetade för Eyral TV.  Det var Badri Kozar Mohamoud, direktör vid stationen, nyhetschefen Abdirahman Abdilahi (also known as Fantastic), reportern Aydarus Mohamed Abdi, and tv-fotografen Kamal Khalif Abdi.

Upprinnelsen var att ett kamerateam från Eyral TV besökte universitetet i Hargeisa och pratade med studenter som riktade korruptionsanklagelser mot ett statligt program för att skapa jobb. Tre av journalisterna släpptes efter några timmar, medan direktören Badri Kozar Mohamoud hölls kvar till nästa dag. Formellt hölls han kvar för ”vidare undersökningar”.

Det borde vara en hög prioritet för Somaliland att gå vidare med demokratiska reformer, så att landet kan få grönt ljus och bli betraktat som en fullvärdig demokrati, inte något mellanting.

En demokratisering skulle ge ett avgörande argument för de av Somalilands vänner som vill att Sverige ska gradera upp relationerna med landet.

Skulle en demokratisering också leda till erkännande? Det är inte säkert. Men Somaliland har vänner runt om i Europa, även i Sverige. Och en sak är klar: En demokratisering skulle ge ett avgörande argument för dem som vill att Sverige ska gradera upp relationerna med landet.

Sedan finns det flera olika sätt att göra en sådan uppgradering. En variant vore att göra med Somaliland som Sverige en gång gjorde med PRR i Sydvietnam och PLO i Palestina: att låta Somaliland upprätta en generaldelegation i Sverige. En andra variant är att Sverige öppnar ett konsulat i Somaliland, som är underställt ambassaden till Somalia. En tredje variant är att Sverige öppnar ett handels- och biståndskontor.

Men oavsett vilket alternativ som föredras, så är det viktigt att Somalilands regeringen börjar en reformprocess, som säkerställer press- och yttrandefrihet.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *