Så går det till att minska fattigdomen i Somalia

Företagande bland kvinnor är en väg att minska fattigdomen i Somalia. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till texten (AP Photo/Sayyid Azim)

Jag fastnade för en berättelse i Radio Ergo, som jag tycker ger en bra bild av hur det kan gå till att minska fattigdomen i Somalia.

Utgångspunkten är Katibo Abdikadir Sheik Ali, som under en tid arbetat som egen företagare. Hon köper och transporterar frukt till Mogadishu, för att sälja på en av stadens marknader.

För de pengarna kunde hon öka sina inköp av frukt. Och förutom att driva sin egen fruktförsäljning, kunde hon även börja leverera till andra försäljare i stan.

Hon beskriver i reportaget hur hon för några år sedan levde på motsvarande ungefär tre USA-dollar per dag. Världsbankens gräns för extrem fattigdom är om du lever på knappt två dollar om dagen.

Men hon fick ett så kallat mikrolån från International Bank of Somalia på 500 USA-dollar. För de pengarna kunde hon öka sina inköp av frukt. Och förutom att driva sin egen fruktförsäljning, kunde hon även börja leverera till andra försäljare i stan. Nu har hon gått samman med ett tiotal andra kvinnor för att ansöka om ett lite större lån, cirka 1000 dollar.

För de pengarna har on bland annat köpt mark, byggt ett eget litet tegelhus och betalar skolavgifterna för fyra av hennes barn.

Nu har hon ungefär mellan åtta och tio dollar per dag att leva på. För de pengarna har hon bland annat köpt mark, byggt ett eget litet tegelhus och betalar skolavgifterna för fyra av hennes barn. Äldste sonen, däremot, är nu också på väg in i ett engagemang som företagare.

Det här är en liten illustration till det som Hans Rosling brukade tala om: världen blir trots allt bättre. Och jag har tidigare skrivit här på bloggen om statistiska kurvor om Somalia som trots allt pekar åt rätt håll.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *