Ett omstritt delstatsval i södra Somalia

En fiskare i Kismayo. Läget i Kismayo i Jubaland är på det hela taget ganska lugnt, vilket stärker delstadspresidenten Amed Madobes popularitet.  (AP Photo/Nasteex Faarax)

Såväl Sverige som Norge och Finland har undertecknat ett uttalande om valet av ny president i den somaliska delstaten Jubaland. Det låter kanske lite märkligt. Men så är det. Och orsaken är att det ligger ett intresse att bevara den ömtåliga freden i Somalia. Uttalandet säger att parterna i delstaten bör ta det lugnt och inte låte oenigheten urarta i konfikter.

I den församling som valde honom fick han 56 av 73 möjliga röster. Men det har varit en strid och en dragkamp om själva valprocessen.

Nåväl, låt oss ta det från början. Här om dagen återvaldes Ahmed Mohamed Islam Madobe till president i delstaten Jubaland i södra Somalia. I den församling som valde honom fick han 56 av 73 möjliga röster. Men det har varit en strid och en dragkamp om själva valprocessen.

Somalia styrs av provisorisk grundlag, som lämnar mycket utrymme för delstaterna att själva bestämma hur de vill utforma sina valprocesser. En del av förklaringen till striden om valprocessen är en dragkamp mellan delstaterna och regeringen i Mogadishu hur makten ska fördelas. Delstaterna vill behålla sin självständighet. Mogadishu har ett intresse att centralisera och exempelvis att se till att få till stånd en fungerande skatteuppbörd.

I en stad som härjats av inbördeskrig – och därtill bytt ägare under kriget – så spelar sådant roll för populariteten hos den delstatspresident.

Jubaland är ett exempel på hur delstaterna har ett stort ansvar för sådant anses vara kärnan i en statsapparat, till exempel ansvaret för säkerheten. Och Jubaland kan nog sägas vara ett framgångsrikt exempel. Om vi bortser från den förödande attack som genomfördes mot ett hotell i Kismayo för en tid sedan, så har det varit relativt lugnt i staden. I en stad som härjats av inbördeskrig – och därtill bytt ägare under kriget – så spelar sådant roll för populariteten hos den delstatspresident.

Förutom dragkampen mellan centralregeringen och delstaten, så lägger sig gärna andra länder i striden. Etiopien har tagit ställning för regeringen i Mogadishu.  Motivet för det är sannolikt att den nya etiopiska regeringen prioriterar fredliga relationer med sina grannländer. Kenya har tydligt tagit ställning för den sittande delstatspresidenten Ahmed Madobe, gentemot centralregeringen i Mogadishu.

Naturligtvis spelar klantillhörighet också en roll, där president Farmajo i Mogadishu hör till Marehan-klanen, medan Ahmed Madobe i Jubaland hör till Ogaden-klanen.

Här är ett rätt bra och informativt inslag i Al Jazeera om läget i Jubaland. Inslaget sändes strax före valet.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *