Svår översvämning i stad med 400 000 invånare

Både städer och byar i södra Somalia har drabbats av översvämning. Det här är en bild från en tidigare översvämning. (AP Photo/Corinne Dufka/pool)
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN CODE 433

I södra Somalia finns två stora floder, den ena heter Juba och den andra Shebele. Båda utgör en stor tillgång. Det möjliggör jordbruk i ett land som annars domineras av boskapsskötsel.

Men de båda floderna skapar också översvämningar. Och det är vad som pågår just nu. Bland annat har två tredjedelar av staden Beledwyene dränkts i vatten. Och vi talar om en stad med över 400 000 invånare.

Även andra städer, till exempel Jowhar, har drabbats av översvämningar.

Den somaliska regeringen vädjar nu till närstående regeringar (och dit får man rimligtvis även räkna Sverige) om stöd för att ta itu med den humanitära situationen.

Oktober – december är en period då det kan komma rikligt med regn i regionen.

I samband med den här typen av katastrofer brukar man tala om CNN-effekten, det vill säga att det krävs att internationella tv-kanaler uppmärksammar situationen för att de biståndsgivarna ska vakna. Men just nu så domineras CNN-effekten av situationen efter att turkiska trupper gått in i de kurdiska områdena i Syrien.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *