Somalilands legitimitet hänger på bättre pressfrinet

Detta är en något märklig historia. Den somaliska journalistfederationen välkomnade tre journalister som kommit från Somaliland till Mogadishu. Abdirizak Good Nur, Abdikani Abdullahi Ahmed och Abdirahman Shiekh Hassan är alla knutna till den webb-sidan Hadwanaagmedia. Och de klagar på att det har blivit allt svårare för fria medier att arbeta i Somaliland.

Å andra sidan har de nu kommit till Republiken Somalia, som toppar statistiken över mördade journalister. Inte minst terrorgruppen Al Shabaab anser att journalister är ett legitimt mål för terrorattacker.

När jag tittar på hur organisationen Freedom House värderar pressfrihet i Somalia och Somaliland, så finns en hel del kritiska synpunkter på myndigheter både i Somaliland och Somalia.

Men det finns en skillnad som är viktig: Somaliland är ”det glömda landet”. Det är landet som trots det har en väl fungerande administration hålls utanför världssamfundet. Det finns inte ett enda land i världens som har erkänt Somaliland, även om landet i praktiken har ett nära samarbete med Etiopien och och upplåter sin hamn i Berbera åt militärer från Förenade Arabemiraten.

Titta! Här har vi ett land som fungerar. Ett land där det inte råder inbördeskrig.

Somalilands kanske allra viktigaste argument i kampen för ett erkännande är: Titta! Här har vi ett land som fungerar. Ett land där det inte råder inbördeskrig. Ett land där det sker fredliga maktskiften och dessutom ett land där det hålls något så när fria val. Den demokratisk legitimiteten är kanske Somalilands främsta argument. Det är det som gör att riksdagsledamöter även från Sverige gärna åker dit. Det är det som gör att parlamentariker runt om i Europa kan ställa frågan: Varför har vi inte diplomatiska relationer med Somaliland?

Men då måste det också bli ett väl fungerande land för en fri press.

Enligt Freedom House arresterades 28 journalister mellan december 2017 och december 2018. Bara tio av dem åtalades. Och alla de 28 släpptes så småningom. Somaliland har en lagstiftning som säger att åtal kan väckas för falska, överdrivna eller tendentiösa nyheter, vilket ju får sägas vara en rätt vag beskrivning.

Men kanske finns hopp. En ny medielag är på väg. Och här om dagen träffade Somalilands informationsminister en företrädare för det brittiska representationskontoret i Somaliland. Han utlovade 50 000 dollar för utbildning av journalister.

Somaliland behöver fortsatta reformer. Och politiska reformer skulle bli en rejäl draghjälp åt Somalilands vänner i Sverige och andra delar av världen.

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *