Somalias statsbudget 2020: Hälften av budgeten för Örebro kommun

Somalias premiärminister Hassan Ali Khaire. Den regering han leder har nu antagit ett förslag till statsbudget som är på 4,3 miljarder kronor.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fundera lite över detta: Den somaliska regeringen har antagit en statsbudget för 2020 som är på 4,3 miljarder kronor. Det är mindre än hälften av utgifterna för Örebro kommun.

Men 2020 års budget är ändå en kraftig ökning jämfört med 2019 års budget – som var på drygt tre miljarder.

Det speglar ett av problemen med att bygga upp en fungerande statsapparat. Den anarki och det inbördeskrig som började 1991, gör att det är svårt att dra in skatter – hur mycket du än skulle vilja. Det har etablerats ett system där företagare själva får finansiera sin säkerhet – och då är de också ovilliga att betala skatt. Men 2020 års budget är ändå en kraftig ökning jämfört med 2019 års budget – som var på drygt tre miljarder.

Den somaliska regeringen räknar med att bli kvalificerad för skuldavskrivning hos Världsbanken i början av nästa år. En av förutsättningarna för det är att förbättra skattesystemet. Och Världsbanken öppnade här om dagen ett eget kontor för Somalia – ytterligare ett tecken på en normalisering.

… förbättrade löner för soldater i den somaliska armén.

En särskild fråga som finns med i budgeten är förbättrade löner för soldater i den somaliska armén. Detta är en viktig fråga för säkerheten i ett fattigt land. Soldater som är dåligt avlönade blir ofta en säkerhetsrisk. Det är tänkt att den somaliska armén steg för steg ska ta över ansvaret för säkerheten från Afrikanska unionens styrkor i landet.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Somalias statsbudget 2020: Hälften av budgeten för Örebro kommun”

  1. Hej!
    Jag gillar att du tar tiden att skriva om mitt land men det känns som att du har något negativt att visa här. Det är första gången jag läser här och så hoppas jag att du skriver om bra sakerna där nere också. Du använder ett ’fattigt land’ och det stämmer tyvärr inte att kalla fattigt ett land med så många resurser som Somalia men däremot folket är fattiga kan man säga. Det är sant att Somaliland vill bli självständig men är fortfarande en del i Somalia därför vet jag ej vad du tjänar på att skriva Somalia och Somaliland. Det vill säga du skulle lika gärna skriva om Puntland, Jubaland och de andra delar av Somalia i såna fall.

    1. Jag skriver om Somalia och Somaliland för att jag är intresserad och följer utvecklingen. Och läser du bloggen så ser du en rad positiva saker också. Jag tycker det är viktigt att visa att Somalia är ett spännande land, med en intressant historia och driftiga människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *