Polis slog till mot oppositionsparti och mediaföretag i Somaliland

Abdirahman Irro är oppositionsledare i Somaliland och ledare för Waddanipartiet. Polis har nu slagit till mot partiets högkvarter och arresterat två av partiets företrädare.

Somalilands styrka var att landet hade demokratiska institutioner och en fungerande valprocess. Det är argumentet för att omvärlden borde utvidga sina förbindelser med Somaliland.

Oppositionspartiet Waddani har invändningar mot hur valkommissionen ser ut och tvivlar på att den kommer att bli opartisk.

Men nu pågår en oroande utveckling. Upprinnelsen är en strid om landets valkommission. Oppositionspartiet Waddani har invändningar mot hur valkommissionen ser ut och tvivlar på att den kommer att bli opartisk. Att det förs en sådan debatt är i och för sig inte konstigt.

Men nu har säkerhetsstyrkor tagit över Waddani-partiets högkvarter och dessutom har två av partiets ledande företrädare arresterats. Lägg därtill att tv-stationen HCTV nu har stängts och en av dess medarbetare arresterats. Jag har för övrigt själv blivit intervjuad av just HCTV vid ett par tillfällen.

Waddanipartiet uppmanade sina medlemmar att komma till partihögkvarteret för att få information. Då ska en polischef ha hävdat att en sådan sammankomst var olaglig.

Till exempel har Magnus Oskarsson från Kristdemokraterna motionerat i riksdagen om att Sverige ska erkänna Somaliland.

Somaliland har vänner i den svenska riksdagen. Till exempel har Magnus Oskarsson från Kristdemokraterna motionerat i riksdagen om att Sverige ska erkänna Somaliland. ”Mot de flestas förväntan har Somaliland skapat en fredlig demokrati i en av världens våldsammaste regioner”, skriver han bland annat i en motion från förra året.

Jag har respekt för ledamöter som har den ståndpunkten. Men låt oss vara nyanserade. Somaliland har skapat en demokratisk ram och landet har hittills haft bättre förhållanden än många andra länder på Afrikas horn. Men de styrande i Somaliland har aldrig riktigt velat ta steget till att bli en fullfjädrad demokrati. Till exempel har det varit alltför vanligt att journalister första arresterats och sedan släppts fria igen.

Det är bra att Somaliland har vänner i Sverige. Men det är också viktigt att Somalilands vänner säger ifrån när sådant här inträffar.

Men att stänga ett oppositionspartis högkvarter är inte definitionen på en demokrati!

Om Somaliland tar nödvändiga steg mot demokratiska reformer så stämmer gärna jag också in i kören som kräver att västvärlden intensifierar sina förbindelser med landet. Men att stänga ett oppositionspartis högkvarter är inte definitionen på en demokrati!

Här nedan en intervju med Fatima Ibrahim från Waddanipartiet som jag tycker ger en nyanserad bild av läget för mänskliga rättigheter i Somaliland. Intervjun gjordes sommaren 2018.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *