Klant-fel inom Trump-administrationen hotar terroristbekämpning i Somalia

Trumpadministrationen glömde en lite detalj som skulle bana väg för skuldavskrivning för Somalia. Om Somalia ska ta ett större eget ansvar för sin egen säkerhet måste en skuldavskrivning genomföras. (AP Photo/Patrick Semansky)

Enligt tidningen Foreign Policy funderar USA:s ambassadör i Somalia, Donald Yamamoto, på att avgå. Han tycker att de senaste strulet i relationerna mellan USA och Somalia har blivit för pinsamma – för USA.

USA har militär närvaro i Somalia och satsar stora belopp på att bekämpa terroriströrelsen Al Shabaab.

Bakgrunden är följande. USA har militär närvaro i Somalia och satsar stora belopp på att bekämpa terroriströrelsen Al Shabaab. Det ligger alltså i USA:s intresse att Somalia får finansiella muskler för att klara sin egen säkerhet. Det handlar om sådant som att bygga upp somaliska säkerhetsstyrkor, men också om att visa att den somaliska staten är närvarande, genom att bygga upp exempelvis infrastruktur.

Men Somalia sitter fast i en skuldfälla. Det är lån som beviljades till Somalia under det kalla kriget av främst USA. Låneskulden är inte stor i absoluta tal, ungefär 4,7 miljarder dollar. Men det motsvarar hela Somalias BNP. Och lånevillkoren som tecknades för flera årtionden sedan är sådana att skulden växer, även om Somalia inte lånar en enda krona till.

Den största långivaren är USA. Men även EU, Qatar, Storbritannien och Norge är beredda att gå in med en del pengar …

Så Världsbanken och internationella valutafonden har förberett ett paket för skuldavskrivning. Den största långivaren är USA. Även EU, Qatar, Storbritannien och Norge är beredda att gå in med en del pengar. De betalar en mindre del av skulden, för att resten sedan ska kunna avskrivas. Även USA var med på tåget.

Fast nu inträffar den byråkratiska missen. Amerikanska UD skulle gå in med ungefär 35 miljoner dollar och betala dessa pengar till finansdepartementet, för Somalias räkning. Men hoppsan! Administrationen glömde att lägga in denna utgift i ett beslut som skulle klubbas i den amerikanska kongressen. Och att lägga fram en särskild lag om skuldavskrivning för Somalia, blir pinsamt för Trump. Somalia är ju inte ett av hans favoritländer, för att uttrycka sig milt.

Pinsamt, anser uppenbarligen USA:s ambassadör i Somalia.

Så vi kan alltså tala om att den amerikanska administrationen motarbetar sig själv. Den vill skapa förutsättningar för att Somalia ska slåss mot terrorismen på egen hand, men sätter själv stopp för detta. Pinsamt, anser uppenbarligen USA:s ambassadör i Somalia. Och reglerna för skuldavskrivning för fattiga länder säger att hela paketet måste antas – annars faller alltihop.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *