Ny attack i Mogadishu – logiskt att rikta den mot ett skattekontor

På bilden: En död civilperson bärs bort efter en bombattack i Somalia år 2017.  (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

När detta skrivs talas det om 76 döda i lördagens terrorattack i Mogadishu. Men dödssiffran kommer sannolikt att stiga. Allt talar för att det åter igen är terroriströrelsen Al Shabaab som har slagit till.

Den ska ha varit riktad mot ett kontor för insamling av vägskatter.

Med reservation för att nya detaljer kan komma fram senare, så noterar jag följande av det som hittills har kommit ut. Attacken ska ha ägt rum vid en vägspärr för säkerhetskontroller. Den ska ha varit riktad mot ett kontor för insamling av vägskatter.

Vi kan naturligtvis tala om ”galningar” som mördar civila. Men om det är en attack mot ett skattekontor så är det sannolikt en väl avvägd attack som riktar sig mot varje steg av en normalisering av Somalia. Den federala regeringen i Somalia har en budget som är betydligt mindre än Örebro kommuns. Det finns två orsaker till det. 1. Landet är fattigt. 2. Myndigheterna har påtagliga svårigheter med att få in skatteintäkter. För människor har vant sig vid att det inte finns någon statsapparat att tala om.

Merparten av den somaliska statens inkomster kommer från hamnen i Mogadishu och avgifter för flygtrafik…

Skatteintäkterna i Somalia beräknas motsvara ungefär tre procent av BNP. I ”normala” lågskatteländer som Schweiz, USA och Irland kan skattetrycket ligga kring 25-30 procent av BNP. Merparten av den somaliska statens inkomster kommer från hamnen i Mogadishu och avgifter för flygtrafik som passerar landets territorium.

Somalia måste alltså försöka komma över en tröskel. Ska Somalia bli ett normalt land måste skatter komma in. Men det finns ett motstånd bland många människor att betala skatt.

Så att rikta en attack mot just ett skattekontor är rationellt.

Till saken hör också att terrorrörelsen Al Shabaab driver in egna ”skatter”, även i områden som kontrolleras av den federala regeringen. Så att rikta en attack mot just ett skattekontor är rationellt. Och det säger naturligtvis också något om vikten att den somaliska regeringen prioriterar säkerheten vid skatteuppbörd och att biståndsgivare som Sverige, EU och USA är behjäpliga med detta.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *