Mikrolån till företag som omringas av terrorgruppen Al Shabaab

Al Shabaab borde kunna bekämpas betydligt mer effektivt i Somalia. Gruppen är liten. Den är djupt avskydd bland många somalier. Men lik förbaskat kan den operera och till och med samma in sina så kallade skatter inne i huvudstaden Mogadishu.

Och jag kan garantera att svensk byråkrati skulle braka samman om den fick förbruka tre procent av BNP.

En del av förklaringen ligger i den omfattande korruptionen, men också i att det knappast finns några resurser i somaliska myndigheter. Hela skatteuppbörden motsvarar cirka tre procent av landets BNP. Och jag kan garantera att svensk byråkrati skulle braka samman om den fick förbruka tre procent av BNP.

Staden Diinsoor i södra Somalia är omringad av Al Shabaab. Det leder mycket konkret till att företagen i området har svårt att verka, utan att samarbeta med Al Shabaab.

Men en artikel i Radio Ergo beskriver hur SOS Somalia och International Bank of Somalia ger mindre lån till 87 mindre företag, för att de ska få en chans att klara den blockad som de faktiskt lever under. Därmed får de en respit. De klarar att överleva några veckor till under den militära blockad som Al Shabaab tillämpar.

Sedan smugglas varorna in på åsnor in i staden, för att undvika Al Shabaabs vägspärrar.

En kvinnlig företagare berättar hur hennes vardag ser ut. Hon beställer grejer i huvudstaden Mogadishu. Det kan till exempel vara ris, olja, spagetti och socker. Hon har fått ett lån på 800 dollar. Från och med februari ska hon börja betala tillbaka 80 dollar i månaden.

Hon försörjer sin arbetslöse man och sex barn.

Detta är en del av kampen mot Al Shabaab som är väl så viktig som militära insatser!

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *