Två nyheter som hänger ihop – korruption i Somalia och arresteringar av journalister

Somalias premiärminister Hassan Ali Khaire ville inte kommentera arresteringar av journalister.
AFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Transparency International har publicerat årets index över korruption. Åter igen hamnar Somalia på den absoluta bottenplatsen. Värst i världen, alltså. Detta stör den somaliska regeringen. Den har hävdat att Transparency Internationals mätningar är missvisande och har till och med hotat att stämma organisationen, enligt BBC.

Ska jag ge den somaliska regeringen ett halvt rätt? Ja, då skulle jag säga att det är svårare att göra sådana mätningar i Somalia. Jag skulle också säga att Somalia helt enkelt har för få och sannolikt också för dåligt avlönade byråkrater.

Ska jag ge den somaliska regeringen ett halvt rätt? Ja, då skulle jag säga att det är svårare att göra sådana mätningar i Somalia. Jag skulle också säga att Somalia helt enkelt har för få och sannolikt också för dåligt avlönade byråkrater. Med en skatteuppbörd som motsvarar tre procent av BNP – och där en stor del av resurserna måste gå till säkerhetsstyrkorna, så finns det inte mycket kvar till byråkratin. Alltså den byråkrati som ska ha resurser att granska beslut och ställa exempelvis korrumperade makthavare till svars.

Fattiga länder behöver bra byråkrater! Det gäller även Somalia.

Och det spelar mindre roll om det är rättvisande att påstå att Somalia är sämst eller näst sämst eller om Somalia kanske borde ligga tio platser upp på listan.

Men oavsett detta så kan vi ändå konstatera: Korruptionen är ett jätteproblem i Somalia. Och det spelar mindre roll om det är rättvisande att påstå att Somalia är sämst eller näst sämst eller om Somalia kanske borde ligga tio platser upp på listan.

Jag kan också tycka det är tråkigt att Transparency International inte gör en särskild mätning för Somaliland, som trots allt lyckats bättre (men långt ifrån perfekt), med att bygga upp en statsapparat.

Men så har vi då den andra nyheten, som delvis hänger ihop med detta:

Under 2019 arresterades 38 journalister, medan 37 utsattes för hot, blev beskjutna eller fysiskt slagna. Detta enligt en rapport från en somalisk journalistorganisation.

Oftast hålls journalisten i finkan några timmar och släpps sedan.

Under åren har terrorrörelsen Al Shabaab varit ett allvarligt hot mot journalister som arbetar i Somalia. Och det blir naturligtvis djupt bekymmersamt om journalister kläms mellan å ena sidan Al Shabaab och å andra sidan somaliska myndigheter, vars byråkrater (för att knyta an till ovanstående) borde ha annat att syssla med än att klämma åt skribenter. Oftast hålls journalisten i finkan några timmar och släpps sedan.

När premiärminister Hassan Ali Khaire var på besök i Qatar försökte Reuters få honom att kommentera just arresteringar av journalister. ”Jag har ingen kommentar”, svarade han.

Om den somaliska regeringen irriteras över att hamna på jumboplatsen över korruption, så är en av de första åtgärderna den borde vidta att skydda journalister som granskar korruption.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *