Somaliska journalister slår larm om nya medialag

Det somaliska journalistförbundet uppmanar president Farmajo (bilden) att stoppa ett förslag till ny medialag. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Somalias nationella journalistförbund säger i ett uttalande att president Farmajo måste stoppa ett förslag till ny medialag. När president Farmajo tillträdde för tre år sedan fanns stora förhoppningar om vad han skulle kunna åstadkomma. Ja, de kanske rent av var för stora, med tanke på de enorma svårigheter som Somalia står inför.

Skrivningar som är typiska för en diktatur som vill ingripa mot medier när den får lust.

Den nya medialagen innehåller en rad oroande moment. Eller rättare sagt: Skrivningar som är typiska för en diktatur som vill ingripa mot medier när den får lust. Det blir till exempel ett allmänt formulerat förbud mot att publicera ”falska nyheter”, ”grundlös propaganda” eller att forolämpa ”den somaliska kulturen”.

Den nya lagen innebär också en massa administrativt krångel för journalister. De ska till exempel registreras av staten. Och då är det lätt att tänka sig att just staten avregistrerar journalister som anses misshagliga.

Men för att göra det krävs det att vi också ser situationen ur den somaliska regeringens och president Farmajos synvinkel.

Det är ytterst angeläget att till exempel utländska diplomater påpekar detta för president Farmajo och den somaliska regeringen. Men för att göra det krävs det att vi också ser situationen ur den somaliska regeringens och president Farmajos synvinkel.

Det han ser är följande:

Den somaliska staten är visserligen på väg att återuppbyggas, men det sker med stora svårigheter. Viljan att betala skatt är minst sagt begränsad. Det har varit öppna strider mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna. Dessutom ser han hur länder kring Somalia använder dessa motsättningar som redskap för att gynna sina egna intressen.

Som så ofta måste omvärlden göra två saker samtidigt: Stödja Somalias återuppbyggnad så gott det går, men också vara tydlig när det gäller exempelvis pressfrihet och journalisters oberoende.

Helt fria medier är nog för mycket att hoppas på i ett så fragmenterat land som Somalia. Men att ge utrymme för något så när fria medier är avgörande för trovärdigheten, exempelvis när Somalia planerar att genomföra det första valet enligt principen, en medborgare – en röst.

Här är ett Youtubeklipp, där det somaliska journalistförbundet uttalar sig om den nya medielagen.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *