Presidenten uppvaktas om pressfrihet – svenska organisationer bör agera!

På bilden: Somalier protesterar mot terrorgruppen Al Shabaab. En fri press gör det lättare att besegra terrorrörelsen. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Somalias president Farmajo tog på söndagen emot en delegation från det somaliska journalistförbundet. Förbundet har reagerat skarpt mot en ny medielag som antagits i det somaliska parlamentet. Men lagen måste undertecknas av presidenten för att börja gälla.

Dessutom föreskriver lagen en rad byråkratiska procedurer för registrering av journalister.

Lagen innehåller en rad vaga förbud, till exempel mot falska nyheter och förolämpning av den somaliska nationen. Dessutom föreskriver lagen en rad byråkratiska procedurer för registrering av journalister.

President Farmajo försäkrade under uppvaktningen att han är för en fri och oberoende journalistik och att han tänker granska den nya lagen. Det får sägas vara ett gott tecken att han tar emot det somaliska journalistförbundet och ger offentlighet åt mötet.

Dels med konkret kritik mot medielagen, men också med erbjudanden om att till exempel utbilda både journalister och makthavare i Somalia…

Nu menar jag att det är väsentligt att just svenska organisationer, som Tidningsutgivarna och Journalistförbundet, agerar. Dels med konkret kritik mot medielagen, men också med erbjudanden om att till exempel utbilda både journalister och makthavare i Somalia om den fria journalistikens betydelse.

Därtill är Sverige som land en av de stora biståndsgivarna.

Sverige har en relativt stark ställning i dagens Somalia. Det finns en stor somalisk diaspora i Sverige som bidrar ekonomiskt till landets utveckling. En del av den diasporan har återvänt till Somalia, så svenska är ett språk som numera kan höras på Mogadishus gator. Därtill är Sverige som land en av de stora biståndsgivarna. Så ett konstruktivt engagemang för en fri press i Somalia, skulle kunna spela en roll.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *