Somaliskfödda Ilhan Omar väntas utklassa andra kandidater vid USA-val

Ilhan Omar blev med knapp marginal vald till lagstiftare i delstaten Minnesota 2016. Nu väntas hon bli ¨återvald till Representanthuset i Washington utan något nämnvärt motstånd. (AP Photo/Jeff Baenen, File)

Ilhan Omar är en person väcker både sympati och avsky, både bland amerikaner och bland exilsomalier. Hennes oförsiktiga uttalanden om judar och Israel ledde till att hon fick hård kritik från både Demokrater och Republikaner. Men läget inför kongressvalet i höst tycks ändå vara till hennes fördel.

Men hoppsan, det fungerade inte. Minnesota valde in en ung somalisk kvinna …

Donald Trump reste till Minnesota och varnade får somalisk invandring. Men hoppsan, det fungerade inte. Minnesota valde in en ung somalisk kvinna, Ilhan Omar, till delstatsparlamentet, trots hårt motstånd.

Två år senare valdes hon till Representanthuset i Washington. I Minnesota myntades något som nästan blev ett politiskt ordspråk:

– Vi inte bara välkomnar invandrare. Vi skickar dem till Washington.

När Donald Trump uppmanade några namngivna kongressledamöter (däribland Ilhan Omar) att ”åka hem”, så välkomnades Ilhan Omar av en jublande folkmassa i sin hemstat. Så presidentens utfall mobiliserade hennes anhängare.

Till exempel dansade hon fram på en Pride-festival. Och homosexualitet står inte högt i kurs bland konservativa somalier …

Bland exilsomalier finns naturligtvis en stolthet över att ung somalisk tjej, numera också frånskild, sitter i den amerikanska Kongressen. Men hon är också omstridd. För Ilhan Omar hör till den liberala falangen in rad frågor. Till exempel dansade hon fram på en Pride-festival. Och homosexualitet står inte högt i kurs bland konservativa somalier, vare sig de bor i exil eller i hemlandet Somalia.

Men här tror jag att globaliseringen medverkar till en liberalisering. För det finns naturligtvis somalier runt om i världen som också är nyfikna och ställer frågor kring de ståndpunkter som Ilhan Omar står för.

Och förklaringen som statsvetare ger är rätt enkel. Hon är vald i ett av USA:s mest vänsterliberala distrikt. Och hon är en av de mest vänsterliberala kandidaterna.

När hon nu lanserar sin återvalskampanj anser statsvetare att hon står i stort sett utan motstånd. Och förklaringen som statsvetare ger är rätt enkel. Hon är vald i ett av USA:s mest vänsterliberala distrikt. Och hon är en av de mest vänsterliberala kandidaterna.

Så hennes återval är säkrat i år i alla fall. Sedan råder delade meningar om hennes ställning blir lika stark i framtiden.

Jag ser detta som en intressant kontrast i det amerikanska valet. Å ena sidan talar mycket för att Donald Trump blir återvald som president. Å andra sidan kommer Minnesota att återvälja en politiker i Representanthuset som på en rad områden är Donald Trumps raka motsats. Ilhan Omar har flera gånger beskrivit sig själv som Donald Trumps mardröm.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *