Somalias regering utlyser nationellt nödläge – gräshoppor hotar skörden

Flera länder i Östafrika, bland annat Etiopien, Kenya och Somalia har drabbats av stora gräshoppssvärmar som hotar skörden. I Somalia gör säkerhetsläget att det är särskilt svårt att bekämpa gräshopporna. Bilden är från Kenya. (AP Photo/Ben Curtis)

Den somaliska regeringen har utlyst nationellt nödläge på grund av att stora svärmar av gräshoppor sveper över landet och hotar skörden. I Somalia och Etiopien beskrivs gräshoppssvärmarna som de värsta på 25 år. I Kenya talar man om de värsta på 70 år.

De kan flyga 15 mil varje dag. Och varje gräshoppa kan äta sin egen vikt varje dag.

Gräshopporna har kommit från Jemen. De kan flyga 15 mil varje dag. Och varje gräshoppa kan äta sin egen vikt varje dag. I Etiopien beskrivs ett fall där ett passagerarflygplan tvingades ändra rutt på grund av gräshopporna.

I Kenya och Etiopien kan gräshoppssvärmarna bekämpas med flygbesprutning. Men i Somalia fungerar inte det på grund av säkerhetsläget. Det finns exempel från till exempel Mauretanien där man bekämpat gräshoppor med drönare. Kanske kan det vara något för Somalia.

2017 inträffade en ännu värre torka. Men den här gången uteblev svälten.

Det finns anledning att reflektera över Somalias historia av naturkatastrofer. 2011 inträffade en torka som ledde till att en kvarts miljon människor svalt ihjäl. 2017 inträffade en ännu värre torka. Men den här gången uteblev svälten. Och det berodde på flera olika faktorer. En är att det nu finns en bättre fungerande administration i både huvudstaden och delstaterna. En annan är att det gjordes en del kreativa uppfinningar för att möta hjälpbehovet, bland annat med hjälp av svensksomalier. Det var ett internethjälpmedel för att behövande och biståndsgivare skulle finna varandra. En tredje faktor är remitteringarna av pengar från somalier i exil till sina vänner och släktingar i landet. Jag berörde detta i en ledarkrönika i NA som du kan läsa här.

Fast 2017 tvingades man ta av reserver för att klara situationen. Så det är en svår uppgift, både för biståndsgivare och den somaliska regeringen att klara situationen den här gången.

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *