Säkerhetsminister flydde till Kenya – Somalia vill att Interpol sätter fast honom

Somalia begär att Interpol, med högkvarter i Lyon, hjälper till att arrestera Abdirashid Janan, tidigare säkerhetsminister i delstaten Jubbaland. (AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Amnesty International kräver att han återförs till Somalia, så att han kan ställas inför rätta. Den somaliska regeringen i Mogadishu kräver att han utlämnas och begär hjälp av Interpol (där Somalia är medlem).

Det rör sig om Abdirashid Janan, tidigare säkerhetsminister i delstaten Jubaland. Fast Abdirashid Janan har mäktiga vänner i Kenya, där han nu vistas. Och presidenten i delstaten Jubaland, Ahmed Madobe, har inget som helst intresse att Abdirashid Janan, utlämnas.

Men när Abdirashid Janan greps av den federala regeringens polis och sattes i arrest så uttryckte just Amnesty International sin stora tillfredsställelse.

Amnesty International borde normalt inte jubla över det somaliska rättsväsendet. Men när Abdirashid Janan greps av den federala regeringens polis och sattes i arrest så uttryckte just Amnesty International sin stora tillfredsställelse. Organisationen anser att han ska ställas till svars för mord på oskyldiga människor, tortyr med mera.

För ett par dagar sedan lyckades Abdirashid Janan fly. Han stack från arresten i Mogadishu, tog båt till Kismayo i södra Somalia och därefter flögs han direkt till Kenyas huvudstad Nairobi. Som svensk lekman ställer man sig naturligtvis frågan hur flykten kunde vara möjlig.

Och här ser vi ytterligare ett exempel där utländska makter gärna lägger sig i dragkampen mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna.

Den delstatsregering som Abdirashid Janan tidigare var en del av är nära allierad med Kenya. Och här ser vi ytterligare ett exempel där utländska makter gärna lägger sig i dragkampen mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna.

I en tidigare blogg skrev jag om hur det blev en strid om delstatsvalet i just Jubaland.

Presidenten för delstaten Jubaland,  Ahmed Madobe, var engagerad i de Islamiska domstolarna – som kontrollerade stora delar av Somalia ett kort tag i mitten av 00-talet, innan de drevs bort av etiopiska styrkor – påhejade av USA. Han kontrollerar en egen milis som, tillsammans med kenyanska styrkor, strider mot Al Shabaab.

Privata milisstyrkor är knappast modellen för att skapa ett nytt Somalia.

Kenya vill inte tappa en allierad i södra Somalia och låter Abdirashid Janan hållas i Nairobi. Men samtidigt: Är det något land som drabbats av attacker från Al Shabaab så är det just Kenya. Att underminera regeringen i Mogadishu på det här sättet bidrar knappast till ett stabilt Somalia.

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *