Somalias nya regeringschef kommer från Rinkeby

Här kan vi tala om en skandinavisk dominans. De senaste tre åren har Somalia haft en premiärminister med norsk bakgrund. Och nu är president Farmajo utsett en ny premiärminister som är uppväxt i Rinkeby och bland har gått på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

… fick sparken av parlamentet, för att parlamentarikerna var missnöjda med hans arbete med att förbereda Somalia för val 2021…

Den tidigare premiärministern Hassan Ali Khaire fick sparken av parlamentet, för att parlamentarikerna var missnöjda med hans arbete med att förbereda Somalia för val 2021.

Den nye premiärministern heter Mohamed Hussein Roble. Han talar fem språk (somaliska, engelska, svenska, arabiska och italienska).

Hans programförklaring innehåller bland annat följande:

Förbättrad lokal service, det vill säga vägar, skolor och hälsovård.

Att försöka tydliggöra gränsen mellan lokalt beslutsfattande och den federala regeringen. De senaste åren har det bland annat varit en rad konflikter mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna.

Att förbättra systemen för bland annat upphandling.

Lågskattelandet Schweiz drar in 28 procent av BNP i skatt, men framstår ändå som rena socialistchocken jämfört med Somalia.

Att öka skatteintäkterna. Skatteintäkterna i Somalia motsvarar idag någon ynka procent av BNP. Lågskattelandet Schweiz drar in 28 procent av BNP i skatt, men framstår ändå som rena socialistchocken jämfört med Somalia.

Att öppna nya möjligheter för medborgarna att ge synpunkter på regeringens och myndigheternas arbete.

Att involvera kvinnor i beslutsfattandet.

Om Mohamed Hussein Roble lyckas komma framåt med ett par av punkterna ovan, så får det betraktas som en framgång.

Att leda en regering i Somalia är möjligen världens svåraste jobb. Om Mohamed Hussein Roble lyckas komma framåt med ett par av punkterna ovan, så får det betraktas som en framgång. En huvudgrej för vilken somalisk regering som helst är att visa för medborgare och företag att regeringen faktiskt finns där och gör en skillnad – att inte allt handlar om att bekämpa terrorgruppen Al Shabaab.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *