Kvinnlig taxichaufför i Somalia skakar om gamla konventioner

I dag firas Internationella kvinnodagen. Och med anledning av det vill jag göra läsarna uppmärksamma på ett reportage i kanalen Africa News om 19-årige Asha Mohamed. Hon blev gift vid 16 års ålder och har två barn. Men nu har hon skiljt sig från sin man. Hon lever ensam med sina två barn och hon har en passion för bilar och bilkörning.

Men nu konstaterar han att de kvinnliga förarna kör säkrare och lugnare. Och det kan behövas i en stad som Mogadishu!

Så nu är hon en av ett fåtal kvinnliga taxichaufförer i Mogadishu. En manlig passagerare berättar i reportaget att han först hajade till. Men nu konstaterar han att de kvinnliga förarna kör säkrare och lugnare. Och det kan behövas i en stad som Mogadishu!

Som en jämförelse. Det väckte en hel del uppmärksamhet när Sverige fick sin första taxichaufför 1956. Då var den legendariske Bengt Feldreich ute och gjorde reportage för Sveriges Radio. För yngre läsare: Det är Bengt Feldreich som förgäves försöker sjunga ”Ser du stjärnan i det blå” i Kalle Anka på julafton.

Ett annat exempel ges i den somaliska nyhetskanalen Radio Ergo. Ikran Yusuf Abdullahi har en universitetsexamen och hon bor i staden Bossaso. Till Radio Ergo säger hon:

– Alla kvinnor med universitetsexamen vill ha kontorsjobb. Men det får de inte. Så de går antingen arbetslösa eller så tänker de på giftermål.

Ikran Yusuf Abdullahi sålde en klädbutik som hon drev. Och så fick hon ett bidrag från släktingar utomlands. För pengarna kunde hon köpa en bil. När reportaget i Radio Ergo gjordes var hon staden Bossasos enda kvinnliga taxichaufför.

Men trenden med kvinnor som företagare är enormt betydelsefull – och kommer förr eller senare slå igenom både i jämställdhetspolitik och i fler kvinnliga ministrar.

Personer som Asha och Ikran gör inte mycket väsen omkring sig. De har inte ledande positioner. Men trenden med kvinnor som företagare är enormt betydelsefull – och kommer förr eller senare slå igenom både i jämställdhetspolitik och i fler kvinnliga ministrar.

Fallet Ikran visar också hur betydelsefulla remitteringarna, alltså penningöverföringarna från exilsomalier, är för framsteg i Somalia. En familj i Somalia som får en summa pengar i sin hand kommer med största säkerhet att göra något vettigt för pengarna.

Sverige fick sin första kvinnliga taxichaufför 1956. Andelen kvinnor i riksdagen var 14 procent 1971. Andelen kvinnor i det somaliska parlamentet i dag är 24 procent. Målet efter nästa val är 30 procent.

Ett YouTube-klipp om taxichauffören Asha kan du titta på här:

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *