Kenya vägrar komma till domstol om tvist med Somalia

I morgon, den 15 mars, börjar förhandlingar i Internationella domstolen i Haag om en tvist mellan Kenya och Somalia. Det handlar om ett havsområde på 100 000 kvadratkilometer. Och Kenya har redan börjat sälja expoloateringsrättigheter för olja och gas i området.

I korthet handlar tvisten om följande. Enligt Somalia ska den ekonomiska zonen gå i linje med landgränsen mellan Kenya och Somalia. Den ekonomiska zonens gräns skulle då dras som en linjal i linje med gränsen mellan Kenya och Somalia. Och gränsen går snett söderut. Enligt Kenya ska  den ekonomiska zonen i stället gå rakt österut, parallellt med en lattitudsparallell.

Men Kenya meddelar nu att landets företrädare inte kommer att dyka upp när domstolen i Haag inleder sina förhandlingar. Den kenyanska regeringen är missnöjd med domstolsproceduren och anklagar domstolen för att vara partisk.

Olja och gas kan förefalla vara lågt hängande frukt. Men vi vet redan att olja och gas inte är hållbara som naturresurser. Så jag blir lite tveksam till om ett fattigt land ska satsa på det. I ett väl fungerande land kan naturligtvis olja och gas omvandlas till enorma rikedomar. Men det kan också bli utgångspunkt för konflikter, korruption och elände.

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.