Somalias seger över Kenya – satsa på fisk hellre än olja

Somalia borde satsa mer på fiske och strunta i oljetillgångar.  (AP Photo/Nasteex Faarax)

En tvist om havsrättigheter mellan Kenya och Somalia avgjordes för en tid sedan av den Internationella domstolen i Haag. Domslutet beskrivs av internationella medier som en seger för Somalia, men tittar vi på kartan så ligger domstolens beslut någonstans mellan Kenyas anspråk och Somalias anspråk.

Att plocka upp olja och gas kan låta som lättförtjänta pengar.

För Somalia – som desperat behöver inkomster – är det frestande att hoppas på oljeinkomster. Men det kan visa sig vara en dundertabbe. Att plocka upp olja och gas kan låta som lättförtjänta pengar. Men det finns tre allvarliga invändningar.

1. I det kortsiktiga perspektivet kan sådana inkomster skapa mer skada än nytta i ett land som har en illa fungerande rättsstat och en i bästa falla fragmenterad administration. Det är till exempel en överhängande risk att en betydande del av intäkterna oavsiktligt slussas vidare till Al-Shabaab och privata miliser.

2. Fossila bränslen är gammalmodigt. Och klimatförändringarna tenderar att slå särskilt hårt mot ett fattigt land som Somalia.

3. Somalia har energitillgångar som kan exploateras på land i form av solkraft. Börja där någonstans.

… sparka iväg Kina och andra nationer som dammsuger den somaliska kusten på fisk.

Satsa hellre på att steg för steg bygga upp en fiskeindustri – och sparka iväg Kina och andra nationer som dammsuger den somaliska kusten på fisk. En lokalt förankrad fiskeindustri kan lägga grund för handel med andra länder. Fisk från Somalia på ICA och Konsum!

Kenya reagerar surt på domstolens beslut. Men hallå! Kenya har allt att tjäna på att det finns rättssystem som löser tvister som rör Somalia. Ett stabilt Somalia ligger i Kenyas intresse, eller i varje fall i det kenyanska folkets intresse.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *