Spionaffären som skakat Somalia

Somalias svenskspråkige premiärminister Mohamed Hussein Roble och president Mohamed Abdullahi Mohamed, även kallad Farmajo, sägs nu ha kommit överens efter en flera månader lång politisk strid.

25-årige Ikran Thalil pratade med sin mamma och berättade att hon skulle träffa en av sina chefer. Sedan försvann hon.

I centrum för denna strid står en ung kvinnlig underrättelseofficer. 25-årige Ikran Thalil pratade med sin mamma och berättade att hon skulle träffa en av sina chefer. Sedan försvann hon. Från regeringshåll kom det en förklaring: Hon hade kidnappats och mördats av terrorgruppen Al-Shabaab. Men Al-Shabaab nekade till att ha kidnappat henne. Och Al Shabaab brukar inte direkt dra sig för att ta på sig ansvaret för mord, kidnappningar eller bombdåd.

Uppgifter talar om att Ikran Thalil hade kommit över information om att unga somaliska män i försvarsmakten hade blivit skickade att strida i Tigray-provinsen i Etiopien.

Premiärminister Mohamed Hussein Roble sparkade chefen för underrättelsetjänsten. President Farmajo svarade att premiärministern inte hade de befogenheterna.

Och presidenten ska ha accepterat att Mohamed Hussein Roble har utsett en säkerhetsminister som rimligtvis har ett inflytande över underrättelsetjänsten.

Mohamed Hussein Roble ska nu ha accepterat att chefen för underrättelsetjänsten sitter kvar. Och presidenten ska ha accepterat att Mohamed Hussein Roble utsett en säkerhetsminister som rimligtvis har ett inflytande över underrättelsetjänsten. De båda har också bett det somaliska folket om ursäkt för den röra som har uppstått under ett par månader.

Till saken hör också att Somalia nu är mitt inne i en valprocess för att utse nytt parlament och ny president. En valprocess om bygger på att klanäldste väljer parlamentariker. Minst 30 procent av ledamöterna ska vara kvinnor.

Och just detta gör att Al Shabaab kan bli ett lockande alternativ för många somalier.

Striden om underrättelsetjänsten och Ikran Thalils märkliga försvinnande är en sjuka som präglar den somaliska administrationen. Den är rörig och otillförlitlig. Och just detta gör att Al Shabaab kan bli ett lockande alternativ för många somalier. Även somalier som avskyr Al Shabaab kan resa utanför Mogadishu för att få marktvister och liknande att tas upp av Al Shabaabs domstolar. För på något sätt funkar det. Rättsväsendet i de områden som kontrolleras av regeringen funkar inte.

Så kampen mot Al Shabaab avgörs egentligen inte på slagfältet. Den avgörs av att Somalia får en bättre fungerande administration. Det sistnämnda motverkas av kringliggande regionala stormakter som drar i de olika delstaterna – och pumpar in pengar i regionala miliser.

 

 

Publicerat av