Feminismen, framtiden och jag

Framtiden är här och den stavas wearables, smarta accessoarer som håller användaren uppdaterad på alltifrån sociala medier till hjärtfrekvens och syreupptagning. I framkanten av utveckligen ligger som vanligt Google med sina smarta glasögon Google Glass.

Och eftersom Google Glass är dyra blev det genast en statussymbol bland vita män att bli fotograferade bärandes ett par.

 

Men samtidigt som teknikbranschen hyllar wearables som nästa steg i den mänskliga evolutionen har också kritiska röster höjts, vad kan en smart klocka göra som inte en mobiltelefon kan? Debatten kan lite svepande sammanfattas med att alla är överens om att wearables är coola – men ingen vet riktigt varför man ska använda dem.

 

Här har jag ett förslag. Vi gör, bokstavligt talat, genusglasögon. Vi har teknologin. Google Glass genusglasögon-app.

 

För att appen ska vara så användarvänlig som möjligt är mitt förslag att vi baserar programmet på en figur vi alla känner igen och älskar – Clippy, den interaktiva kontorsassistenten från Microsoft Office 97.

Precis som Clippy kommer Strukture att ploppa fram lite då och då och erbjuda hjälp när du ställs inför tröttsamma strukturer i samhället.

Till exempel gitarrkillar:

Eller kollektivtrafikkillar:

Eller den här killen:

Eller varför inte fedorakillen:

Det finns även en inställning för den absoluta nybörjaren:

Tricket är bara att vi gör appen väldigt dyr om jag har förstått det hela rätt…

JUST D/JUST NU (världens bästa app)

Är du trött på att springa på de f.d medlemmarna i JUST D hos din lokala Ica-handlare? Eller har din dröm alltid varit att träffa en svensk raplegend otvunget i en bankomatkö?

*Välkommen till JUST D/JUST NU! Appen som erbjuder dig full koll på var medlemmarna i 90-tals hiphopbandet JUST D befinner sig i realtid. Oavsett om du älskar – eller avskyr JUST D, nu kan du alltid planera dina rörelser
på stan i förhållande till JUST D. 

** Om du är en app-programmerare eller en medlem i JUST D, och inte har något emot att bli spårad 24-timmar om dygnet, hör av dig.

Det populärkulturella argumentet mot betyg i fjärde klass

Regeringen och Folkpartiet har kommit överens om att testa betyg från fjärdeklass i 100 skolor. Någonstans, i en håla under jorden, sitter Jan Björklund på en tron av papier-mâché gjord på utländska PISA-resultat och gnider sina händer ondskefullt samtidigt som han viskar in i Lars Lejonborgs kranium: ”Idag 100 sssssssskolor, imorgon världen.”

 

Hursomhelst. Det starkaste argument mot tidiga betyg levererades av redan 1999 av James Francos karaktär Daniel i kultserien Freeks & Geeks.

Dessutom hade jag som bekant andra reformplaner för skolan.

Folkpartiet för folk som inte kan bete sig som folk

Öppen fråga till alla politiska motståndare till Folkpartiet: Varför har ni inte hånat Folkpartiet genom att göra om Bob Hund-låten ”Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk” till ”Folkpartiet för folk som inte kan bete sig som folk”?

Hittade inget på Google. Blev förvirrad. Gjorde ett skivomslag om det skulle vara så att ngn orkar ta sig an uppgiften.

Bilden är alltså en del originalomslaget till singeln (fast om man tittar noga ser man att jag lite fyndigt har jag ändrat ordet ”musik” till ”partiet”) och en del den här märkliga valaffischen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=62DEP0Z63Ec&feature=youtub.be]

Karamelodiktstipendiet

”Karamelodiktstipendiet är ett stipendium som årligen utdelas till en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik. Priset instiftades av Povel Ramel år 1982 i samband med att han fyllde 60 år. Stipendiaten utses av en jury. Fonden förvaltas av Kungliga Musikaliska Akademien.”
– Wikipedia

 

9 julkort till kända svenskar som får dig att tröttna på samtiden – del 3

Den avslutande delen  – något försenad pga julfirande – av den spännande nedräkningen av julkort jag skickat personer som satt ”guldkant” på 2014. Del 1 hittar du här och del 2 här.

Plats 3 – 1

3. Camilla Läckberg Camilla har haft ett toppenår. Hon har hittat hunken Simon och dessutom utmanat #niklas40 om vem som haft den viktigaste festen ever med sin superfest #läckberg40. I min bok är det värt ett julkort. 2. Stefan Löfven, Jimmie Åkesson, Fredrik Reinfeldt ”Guldkant” är ett starkt ord att påstå att det här gänget satte på året. Men vad man än tycker om den saken är det svårt att ignorera att de varit tongivande. Det som jag tycker är mest spännande med den här trojkan är att de på ett eller annat sätt befinner sig på samma ställe just nu – i steget från maktens korridorer ut i kylan. (OBS det här är skrivit innan nyvalet avblåstes.) Det är kul att kunna skicka samma julkort till alla tre. 1. Annelie Axon Du har antagligen aldrig hört talas om Annelie Axon. Men efter du har sett den 3 minuter och 5 sekunder videon som finns nedanför kommer du att hålla med om att Annelie är den personen som satt mest guldkant på ditt år. Hon har nämligen skrivit och spelat in låten ”SM i bangolf – Kalmar 2012”. Sedan min vän Björn Ekman tipsade om låten den 10 augusti i år har mitt liv varit cirka 40 procent bättre. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=9_ivhtuJQEI&feature=youtub.be]

Det var alla julkort för i år. God fortsättning allesammans!

9 julkort till kända svenskar som får dig att tröttna på samtiden – del 2

Del 2 av den spännande nedräkningen av julkort jag skickat personer som satt guldkant på 2014. Del 1 hittar du här.

Plats 6 – 4

6. Sanna Nielsen

Sanna fick äntligen vinna Melodifestivalen. Har någon någonsin förtjänat det mer? Jag tror inte det. Men det som verkligen gjorde avtryck i det kollektiva medvetandet var Sannas insats i Sommar i P1. Aldrig tidigare har någon famlat så djup efter mörker och sedan presenterat något så begie. Kritikerna var skoningslösa. Personligen tyckte jag det var charmigt.

[La till PS:et för att inte verka som ett stalker men i efterhand vet jag inte om det bara gjorde det märkligare]

 

5. Göran Lambertz
Den 19 mars meddelar Säters rättspsykiatriska klinik att Sture Bergwall är en fri man. En formalitet egentligen. Kriget var redan förlorat. Det hindrade inte ”Quicklaget” för att samlas en knappt månad senare för att gå igenom detaljerna i fallet – ännu en gång. Man kan, och bör kanske, beskylla Göran Lambertz för mycket saker. Men att ge upp inte en av dem. Jag tror inte Göran får så många julkort längre, utom från resten av Quicklaget. I år fick han i alla fall ett från mig.

 

4. Niklas Svensson
Vilket år han har haft, Niklas. Supervalår, ubåt och nyval. På några få år har han gått från journalist till ikon. Frågan är om han någonsin kommit till sin rätt som när han satt i helikoptern och rapporterade om vad som möjligtvis skulle kunna vara en ubåt i Stockholms skärgård.

 

 Del 3 kommer till julafton.