Varför har vi fortfarande politiska val Svenska kyrka?

När Nyårsklockorna ringde in ett nytt millenium 2000 var det meningen att kyrkan och staten skall gå skilda vägar, ett mer än 450 årig äktenskap är upplöst. Men politikens inflytande tycks bestå. Kyrkan väljer att behålla ett krasst jordiskt styrelseskick. Politiker av skilda övertygelser och trosuppfattningar kommer även i framtiden att spika församlingarnas budget, och andra viktiga frågor.

Och som medlem av Svenska kyrkan sedan över 50 år undrar jag varför Svenska kyrkan inte tycks vara konsekventa och välja elektorer som vill verka för församlingarnas och kyrkans bästa utan väljer efter politisk kvotering och övertygelse, när skall kyrkan bli fri från Staten ?

Undrande medlem av Svenska kyrkan sedan över 50 år.

 

Andreas Menzel

Publicerat av

andreasmenzel

andreasmenzel

Jag heter Andreas Menzel och är född 1961 i dag arbetar jag inom Härnösands Kommun med flera datauppdrag som går ut på att söka fonder och stiftelser för Barn Ungdom Handikappade Sjuk Äldre och ett fondsystem som vänder sig till Forskare och studerande. Vidare har jag skapat ett datasystem med lätt läst litteratur samt en förteckning över bokförlag i Sverige, samt en förteckning över Lätt läst litteratur Mina fritidsintressen är Musik läsning och att debattera viktiga samhällsfrågor, där handikappfrågor och då främst tillgänglighet frågor ligger mig varmt om hjärtat. Musik och teater Kultur Resor och att läsa böcker är andra fritidsintressen dessutom är jag tvåspråkig med Svenska som modersmål , men jag talar även flytande tyska, även om jag inte använder tyska skriftspråket speciellt mycket,

3 reaktioner till “Varför har vi fortfarande politiska val Svenska kyrka?”

 1. Svaret är att det är medlemmarna som bestämmer detta. De väljer ju vilka som ska bestämma i demokratiska val. Sedan är det ju bara de som ställer upp i kyrkovalet som kan bli valda, och varför ställer man upp i kyrkovalet om man absolut inte tror på Gud?

  Att nomineringsgrupper döper sig till exempelvis ”Folkpartister i Svensk Kyrkan” ser jag inte som konstigt. Man vill att folk ska förstå vilka värderingar de har och det ökar också valdeltagandet genom att människor känner att man har något att rösta på, då man känner igen alternativen.

  1. Hej!
   Det tycks tydligen åter ha uppstått missförstånd i vad jag menar.Trots att jag uttrycker mig mycket klart och tydligt, men för att förklara mitt inlägg ännu en gång, så var min avsikt ned inlägget inte att skapa förvirring eller iritati9on,utan i stället en klar och tydlig fråga, varför vi fortfarande har politiska val i Svenska kyrkan, eftersom kyrkan och staten gick skilda vägar vid millennieskiftet, och därmed skulle ju allt politiskt aggerande i kyrkans frågor också ha lämnats dit hän och man skulle i stället ha sett till att välja elektorer som verkar för kyrkans syfte och väl, alltså utan politisk övertygelse.
   Så vart det nu inte och man kan åter ställa sig frågan varför

 2. Vad jag menade med mitt inlägg var helt enkelt att jag anser att politik har inget med kyrkan att göra, i dessa beslutsorgan är det enligt mitt sätt att se bättre och viktigare att ha människor sittande som vill verka för Svenska kyrkans bästa. då Svenska kyrkans syftet måste vara att vara till för människan,inte för politiken för inget är säkrare än att de allra flesta krig och osämjor har någon religiös anknytning, något jag som tillhörande Svenska Kyrkan anser mycket olyckligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *