Skolfarttyget Shamrok på besök i Härnösand

Skolfarttyget Shamrock på besök i Härnösand
Just nu ligger skolfarttyget Shamrock vid kaj i Härnösand ombord finns ett antal ungdomar som valt att under några sommarveckor ägna sig åt livet ombord på detta segelfarttyg som byggdes i Vlaardingen, Holland 1915
och gick under namnet Ewald för fiske på Nordsjön. Hemmahamn var Ijmuiden. 1929 såldes hon till Hällevik i Blekinge. På Sölvesborgs varv byggdes hon om till fraktfartyg och fick sin första maskin, en 2 cyl. Bolinder tändkula på cirka 50 hk.
1943 Shamrocks livbåt byggs på Gustafssons & Son Varv AB i Landskrona.
1956 såldes hon till Lennart Andersson i Hallsbäck på Tjörn som 1966 riggade av mesanmasten och försedde Ewald med radar och autopilot.
1968 utrangerades hon och lades i Rönnäng på Tjörn.
1969 köptes Ewald av Birkagården i Stockholm för 75.000 kronor. Ny hemmahamn blev Skeppsholmen i Stockholm. Där blev hon ombyggd till skolfartyg och omdöpt till Shamrock. Anledningen till namnbytet var att i en fartygslista från 1967 stod det om Ewald: ”Shamrock II byggdes ursprungligen för försäljning till fiskebolaget…”. Senare blev det känt att den boken är känd för sina många tryckfel och att Ewald aldrig hetat annat än Ewald.
Sedan ett antal år gör detta skolfarttyg en årlig seglats mellan Stockholm och Luleå och på Tisdagen var hon åter på besök i Härnösand. ett varmt och vackert sommarväder och låg väl synlig vid Skeppsbrokajen intill turistbåten ådalen III på sin seglats på väg mot Luleå och sedan åter mot Stockholm. Under tisdagen var det möjligt för Härnösandsborna att göra ett besök ombord på detta unika skepp.

Publicerat av

andreasmenzel

andreasmenzel

Jag heter Andreas Menzel och är född 1961 i dag arbetar jag inom Härnösands Kommun med flera datauppdrag som går ut på att söka fonder och stiftelser för Barn Ungdom Handikappade Sjuk Äldre och ett fondsystem som vänder sig till Forskare och studerande. Vidare har jag skapat ett datasystem med lätt läst litteratur samt en förteckning över bokförlag i Sverige, samt en förteckning över Lätt läst litteratur Mina fritidsintressen är Musik läsning och att debattera viktiga samhällsfrågor, där handikappfrågor och då främst tillgänglighet frågor ligger mig varmt om hjärtat. Musik och teater Kultur Resor och att läsa böcker är andra fritidsintressen dessutom är jag tvåspråkig med Svenska som modersmål , men jag talar även flytande tyska, även om jag inte använder tyska skriftspråket speciellt mycket,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *