Henösands Privilegiedag firades under lördagen

Den 11 mars 1585 grundades Härnösand och fick därmed sina stadsrättigheter.
Stadsprivilegier var från medeltiden i Europa särskilda privilegier som utfärdades av kronan för en stads borgare att bedriva vissa näringar På lördagen firades 430 års jubileum med öppet hus i bland annat rådhuset och andra offentliga byggnader.Även denna gång i närvaro av Johan den III men denna gång i närvaro av Johan Högberg till vardags gymnasielärare i Kramfors som gestaltade Johann den III på ett förträffligt sätt Dessutom kunde den intresserade ta del av en föreläsning om gravfälten i Tullportsperken i Härnösand gjord av Länsmuseet Västernorrland, och mänga hade sökt sig till rådhuset för at fira denna dag i ett vackert vårväder. Vi tackar Härnösands Kommun och Johann den III för ett tidsenligt firande och hoppas att traditionen får bestå. Ett stort plus är att Härnösands Rådhus numera är tillgängligt för alla, efter att man installerat hiss.

Härnösands privilegiedag

Publicerat av

andreasmenzel

andreasmenzel

Jag heter Andreas Menzel och är född 1961 i dag arbetar jag inom Härnösands Kommun med flera datauppdrag som går ut på att söka fonder och stiftelser för Barn Ungdom Handikappade Sjuk Äldre och ett fondsystem som vänder sig till Forskare och studerande. Vidare har jag skapat ett datasystem med lätt läst litteratur samt en förteckning över bokförlag i Sverige, samt en förteckning över Lätt läst litteratur Mina fritidsintressen är Musik läsning och att debattera viktiga samhällsfrågor, där handikappfrågor och då främst tillgänglighet frågor ligger mig varmt om hjärtat. Musik och teater Kultur Resor och att läsa böcker är andra fritidsintressen dessutom är jag tvåspråkig med Svenska som modersmål , men jag talar även flytande tyska, även om jag inte använder tyska skriftspråket speciellt mycket,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *