Vita fingrar

”Den yngste som fått sina händer förstörda i vår granskning heter Mattias Lyderbäck. Han är 36 år. Trettio-fucking-sex. Och vi pratar ju inte om någon olycka här, vi pratar om en förslitningsskada som sker över tid.” Så skriver Byggnadsarbetarens redaktör Johan Sjöholm i tidningens senaste nummer.

Tidningen har granskat hur vibrerande maskiner slår sönder nerverna på unga arbetare. Att utveckla skydd för dem verkar ointressant. Istället får de hålla till godo med verkningslösa handskar utvecklade för tandläkarborrar.

Många arbetare inom bygg och industri vet vad begreppet ”vita fingrar” betyder: skadade händer på grund av vibrationer. Vita fingrar är inget begrepp inom tjänstmanna- och akademikervärlden, förutom hos läkare, som har att försöka hjälpa de många arbetare som söker sig till vården för att rädda det som går av händernas funktion.

Vibrationer är en av de värsta arbetsmiljöriskerna. Det är den näst vanligaste orsaken till arbetsskador bland män och kan ge allt från vita fingrar, till svåra nerv-, led- och muskelskador. Det är skador som ofta stannar för livet.

Sönderskakade händer är fortfarande i dag, 2015, alldeles för vanligt inom bygg- och industribranschen, så pass vanligt att det viftas bort.

Det handlar ju bara om arbetare.

Publicerat av

En reaktion på “Vita fingrar”

  1. Detta är väl ingen direkt nyhet ?

    Varför kan man väl ta andra yrken med eller.?

    Allergier mot det mest otroligaste som
    Guld til olika kemikalier, vatten, silver, luftburen fisk, och sjömat , jord osv detta händer personer som har yrken som frisörer , kockar blomsterdekoratörer..
    Men jobbar man där verkar det inte vara så noga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *