Stoppa de gratisarbetande mäklarna

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Säg ordet mäklare, och de allra flesta tänker nog på lyxiga kontor, skyhöga löner och arvoden. Så ser dock inte verkligheten ut för alla. Inte alls.

P3 Nyheter rapporterade i förra veckan om hur unga mäklare utnyttjas i branschen. Lönen är helt provisionsbaserad, vilket innebär att om ingen försäljning sker blir det heller ingen lön.

Det här gör att det inte kostar något för firmorna att ha många mäklare på kontoret. Många mäklarkedjor har betydligt fler mäklare än vad som egentligen är befogat. Oerfarna mäklare kan arbeta heltid utan en enda krona i betalning.

Branschorganisationen Mäklarsamfundet analyschef, Josefine Uppling, säger till P3 Nyheter att hon tror att det är ”många som uppskattar den flexibilitet och den möjlighet att styra över sin egen tillvaro som den här rörliga ersättningen i systemet ger”.

Möjlighet för de anställda att styra över sin egen tillvaro är alltså motivet till den hundraprocentiga provisionslönen. Fast vi bör ha anledning att misstänka att den mäklare som inte säljer något objekt har mycket svårt att styra över sin egen tillvaro. Det är nämligen svårt att betala hyra och mat med ”flexibilitet”. Det krävs lön. Lön i pengar, inte i flexibilitet.

Det bör såklart införas ett system med garantilön för alla mäklare, så att även den mäklare som inte lyckas att sälja något under en månad ändå har råd att bo och leva. Men då måste såklart antalet mäklare minskas på kontoren. Anställda med schysta villkor kostar liksom mer än ett företag uppbyggt på gratisarbetare.

För att få till skäliga villkor för alla mäklare bör en åtstramning av gratisarbetande mäklare vara ett fullt rimligt pris att betala. Totalt sett färre mäklare, men fler med möjlighet att styra över sin egen tillvaro.

Publicerat av

Anna Norling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *