Vad har ni emot kollektivavtal, Nordea?

Nordeas logotype.
Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Under förra helgen ägde en annorlunda demonstration rum i centrala Stockholm. Förbipasserande kunde se maskerade demonstranter stå med plakat utanför bankjättens Nordeas kontor vid Kungsträdgården. På plakaten stod slagord som ”Nordea, Stop treating people like garbage” och ”Estonian people are human too!”

Bakom maskerna dolde sig bankanställda från Nordeas estländska kontor. Bakgrunden är en långdragen tvist om kollektivavtal för Nordeas anställda i Estland. En förhandling som Nordea ensidigt avbrutit. Tidningen Arbetsvärlden har rapporterat vid ett flertal tillfällen om kampen för kollektivavtal för de bankanställda i Estland, läs gärna hela rapporteringen.
Anledningen till att demonstranterna var maskerade var på grund av rädsla för repressalier från företagets sida. Välgrundad rädsla.
Så sent som för två år sedan startades Estlands första fackklubb på en nordisk bank: Nordea. Det här sågs dock inte med blida ögon av arbetsgivaren. I oktober samma år sparkades fackordföranden efter att ha mobbats kontinuerligt av arbetsgivaren. Fallet togs till arbetsdomstolen som slog fast att ordföranden hade blivit diskriminerad av Nordea på grund av sitt fackliga arbete. Sedan köptes han ut. Nu har en ny fackklubb, med fler förtroendevalda som delar på bördan, bildats.
Att banktjänstemän organiserar sig fackligt är mycket ovanligt i Estland. Men inte på Nordea, Där är idag två tredjedelar av de anställda med i facket.
Kampen för kollektivavtal hänger samman med att Nordea planerar ett samgående med norska DNB i Baltikum. Det kommer att innebära övertalighet. Facket räknar med att tio till tjugo procent av de anställda blir av med sina jobb.
I dag, då inget kollektivavtal finns, gäller estländsk lag, som bara ger anställda rätt till en månads uppsägningslön. Facket vill få in i kollektivavtalet att anställda som varit i företaget mellan fem till tio år ska få tre månadslöner, och efter tio års anställning fem månadslöner. Dessutom kräver facket dubbel lön vid övertid samt det ytterst rimliga att banken inte ska trakassera de förtroendevalda. Inte särskilt tuffa krav, kan en svensk tänka. Men tydligen väldigt tuffa krav i den estniska bankvärlden, eftersom Nordea blankt säger nej.
Nordea är ett svenskt bankaktiebolag med huvudkontor i Stockholm. Att denna bankgigant negligerar arbetstagarnas rätt till schysta villkor är ett rejält bottennapp och något som svenska bankkunder bör veta.
Utan kunder har inte Nordea mycket makt. Det går att ställa krav. Krav på schysta villkor även för estniska anställda.

Publicerat av

Anna Norling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *