Värktabletter till frukost – städarnas villkor

Lokalvårdare med städvagn
Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu för tiden pratas det mycket om att värna arbetsmiljön och att stärka anställningsvillkoren. Men det finns yrken där inga förbättringar sker. Yrken där de anställda går sönder i förväg, och där anställningstryggheten är minimal. Städare är ett sådant yrke.

Tidningen Hotellrevyn har i en serie artiklar uppmärksammat villkoren för en grupp städare: hotellstädarna. Det är en nedslående läsning. Till exempel får läsaren veta att nio av tio hotellstädare får ont i kroppen, främst i ryggen, på grund av jobbet. Sju av tio tar värktabletter för att klara av att gå till jobbet.

En annan granskning har tidningarna Fastighetsfolket, Kommunalarbetaren och Sekotidningen gjort. Den handlar om anställningstryggheten för städarna. Granskningen visar att städare varslas om uppsägning upp till tre gånger oftare än andra yrkesgrupper. Anledningen är upphandlingskarusellerna. Kontrakten är korta, och företagen tävlar om lägsta pris, vilket innebär att de tävlar om vilket företag som kan pressa sin personal allra mest, till minsta möjliga ersättning.

Samtidigt är trenden att tjänster hyvlas, det vill säga allt färre ska göra allt mer. Det som tidigare var ett städuppdrag för tre personer ska i dag klaras av med hjälp av en enda städare. Något som såklart leder till ohälsa.

Men det är som att resten av samhället inte ser städarna. Att vi inte förstår att det krävs mänsklig kraft för att hålla rent i våra offentliga lokaler och på våra hotell. Som att lokalerna skulle städa sig självt. Så är dock inte fallet, det är människor som för ytterst lite lön arbetar sönder sina kroppar i förtid.

Det är bra att städarnas villkor belyses. Vi måste se, och vi måste förändra. Alla arbeten bör vara sådana att vi håller hela vägen till pension. Det bör även gälla dem som har som yrke att städa.

Publicerat av

Anna Norling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *