"Charlottadagen" 12 maj- en stor dag för Knöösarna i Askersund

Förr var den 12 maj en verklig festdag i Askersund. ”Charlottadagen” var en stor dag för gamle borgmästare Anders Wilhelm Knöös i Askersund. Då var det fest borgmästarens gård vid Stora Bergsgatan – Stöökagatan. Namnsdagen skulle firas med punsch och plättar. Knöös- som inte alls gjorde skäl för namnet- älskade nämligen plättar.

Punch och plättar

Plättar  och punsch var borgmästare Knöös  favoriter

 

 

Borgmästarhuset

Borgmästarhuset i Askersund, korsningen Stora Bergsgatan-Stöökagatan

Anledningen till ”Charlottadagen” var något extra i Anders Wilhelms liv var nämligen att hustrun bar namnet Charlotta. Firandet började med en utflykt till Borgmästareholmen tillsammans med några vänner. Holmen har fått sitt namn efter Knöös, som började röja och snygga upp där ute.  Senare öppnades ett litet värdshus, vilket blev askersundarnas enda möjlighet till ”uteliv” på sommaren.

Knöös

Borgmästare Knöös

Borgmästareholmen 4 gammal bild

 

Borgmästareholmen när det begav sig

Kallbadhuset Strandparken utflykt 1908

Med båt till Borgmästareholmen från Strandparken

 

Borgmästareholmen 9 juli 2011 (4)

Vid bron till Borgmästareholmen finns i dag en grind. Inte särskilt gästvänligt för den som vill gå ut till holmen  på kvällen och njuta av solnedgången.

 

Familjen Knöös rodde dit med båt och på ”Charlottadagen” drack man kaffe och punsch. Senare avslutades dagen med en liten supé i Borgmästargården, där just plättar förstås utgjorde huvudmålet. På den tiden tog man vara på alla tillfällen till fest. Det skänkte lite glans åt vardagens enformigheter.

Allt det här hände sig på den gamla goda tiden. Knöös var borgmästare i Askersund åren 1834-1870.

Kanske det är dags för turistnäringen i Askersund att ta upp familjens Knöös tradition med plättar och punsch igen den 12 maj. Det kanske skulle locka även dagens människor. Plättar är  inte helt vanlig  som maträtt i dag. Det behöver  inte alltid vara pizza.

Själv känner jag inte särskilt många med namnet Charlotta. Däremot är jag bekant med ett antal Lottor som har namnsdag samma dag, den 12 maj.

Publicerat av