Åmmefallet som blev Eklunda av Vägverket

Gamla namn är viktiga och något man ska vara rädd om. Det gäller  både  för människor, vägar,  gator och hus. Säkert undrar många som åker på riksväg 50 norr om Askersund över  vägskyltsnamnet Eklunda. Det gjorde även de som bodde i området när skylten sattes upp 1998. I folkmun hade området alltid kallats för Åmmefallet. Det blev naturligtvis proteser. Som inte ledde till något. Skylten Eklunda finns kvar.

Eklunda002

Eklunda R 50 14 maj 2015 (2)_redigerad-4f

Vägverket-som det hette vid den tiden-hade byggt en ny infart från riksväg 50 mot Åmmeberg. Därmed försvann också en stor trafikfara. Den gamla infarten låg lite längre söder ut i en svacka  med dålig sikt. Alla var nöjda med den satsning, men det var det här med namnet.

I alla tider hade området kallats för Åmmefallet. Efter den aktuella lilla grusvägenvägen finns sex fastigheter, varav två användes till sommarbostäder när skylten kom upp. Åke Nordlund som hade bott 45 år vid Åmmefallet var mycket förvånad. Han tog också kontakt med Vägverket. Åke tyckte att det var lika bra skylten plockades bort. Nästan ingen kände till namnet Eklunda. Folk som letade efter Åmmefallet åkte inte in på en väg med namnet Eklunda.

Vägverket förklarade sin skyltning med att Åmmefallet var för stort område att skylta med. Istället hämtade man ett namn från en gammal fastighetsbeteckning som nästan ingen kände till.

Skylten med Eklunda finns kvar. Tyvärr har några kladdat ner den vita skyddsmuren  intill skyltarna  med  rasistisk ”dynga”.  Något som Trafikverket bör  åtgärda med det snaraste så vägfararna  slipper se sådant intill vägen.

Publicerat av