Mikael från Åmmeberg ny biskop

Framför domkyrkan i Västerås står en biskop med oknutna skosnören och läser. Plötsligt landar en ängel på hans högeraxel. Då vrider sig biskopen förvånat åt sidan. Det är inspirationens ögonblick som skulptören Carl Milles har gjutit i brons. Men vad händer när änglar kraschlandar?

Texten står att läsa på baksidan av  nyvalde biskopen i Västerås stift  Mikael Mogrens bok, ”När änglar kraschlandar”. Titeln på boken är en av de frågor Mikael Mogren diskuterar i sin bok som kom ut 2012. I nio texter berör han sårbarhetens möjlighet och pris med exempel från kabbala, samerna och Selma Lagerlöf.

Samtidigt rymmer boken en vision. Mikael Mogren anser att framtidens Sverige kommer att behöva en historiskt och andligt djupt förankrad kyrka med människor som präglas av samtalen med andra religioner, en stringent samtidsanalys och ett modigt socialt ansvarstagande.

Åmmebergssonen Mikael Mogren arbetar i Västerås stift. Han är en ung biskop med framtidsvyer. Själv lärde jag känna sympatiske Mikael när han gick på högstadiet vid Sjöängsskolan i Askersund. Ibland kom han in på redaktionen och berättade om vad som var på gång. Han forskade om hembygden och var med och startade Föreningen Bevara Gamla Askersund. Senast jag träffade honom personligen var när Föreningen Gamla Askersund firade jubileum i Näckrosen. Föreningen har tagit bort ordet Bevara, på senare år. Redan då han gick i skolan hade han imponerade kunskaper. Att han skulle välja prästbanan visst jag inte då. Och det har gått snabbt för honom.Mikael Mogren Facebook 2015

Under årens lopp har vi haft kontakt lite då och då. Och mötena och skiftväxlingarna har alltid varit lika givande och trevliga. Vid något tillfälle har jag fått bilder av honom på gamla miljöer i Askersund som är borta i dag. Bilder som tog när han gick på Sjöängsskolan. Mikael har fått ett jobb som han är som klippt och skuren för. Under några år svarade han för gudstjänsterna i samband med julottan i Hammars kyrka. Då kunde jag få lite förhandsinformationen vad predikan skulle handla om. Mikael lockade alltid till en fullsatt kyrka. Men det gjorde han utan min förhandsreklam.

2001 Mikael Mogren bok002_redigerad-1

Mikael tycker om att samtala med människor. De mest utsatta har han alltid värnat om. Hans bok passar att bära med sig i fickan och ibland läsa ett stycke ur. Det finns mycket att hämta ur den i vardagen. Själv har jag läst den från pärm till pärm och då kan jag ändå inte skryta med att jag gräver ner mej i de heliga skrifterna allt för ofta. Men Mikaels bok är lättillgänglig för alla. Han skriver så alla förstår vad han menar. Ingen behöver använda lexikon för att förstå vad han skriver.

Mikael invigs som biskop den 6 september i Uppsala domkyrka. Samma dag som han fyller 46. Kanske läge för Åmmebergsbuss att ordna en resa dit upp. Säkert vill många ortsbor vara med invigningen.

Publicerat av

2 reaktioner till “Mikael från Åmmeberg ny biskop”

  1. Härligt Ove!
    Välformulerat och intressant skrivet om vår fantastiska Mikael som nu skall bli biskop.
    En härlig kille, då han gick på Sjöängsskolan i Askersund. Den ödmjukhet och kunskap han redan då förmedlade förstod jag skulle skulle leda honom mot en högre höjd.
    Tack Ove!
    MVH//Urban Carlsson

  2. Bra skrivet både Ove och Urban, Mikael är en tillgång för oss alla!

Kommentarer inaktiverade.