Servering på Borgmästareholmen även i år

Tidigare i år såg det ut som om serveringen på Borgmästareholmen skulle bli utan arrendator. Det hade varit tråkigt för de som besöker badet och holmen. Men nu har det löst sig. Fika  och glass hör liksom till. Det vet alla som har barn.  Det kommer säkert att finnas annat matnyttigt att köpa också. Paret Svempa Larsson och Marita Fält, ska hålla serveringen öppen under sommaren. Jag har läst det i Allehanda och då är det sant. Det är bara att önska lycka till. För det ändå något speciellt med den lilla fina holmen. Och det finns också en bra historia om holmen.

Borgmästareholmen  juni 2013 (5)

Bron över till holmen.

2014-07-28 14.21 Borgmästareholmen (3)

Badet vid holmen har blivit populärt.

Det var borgmästare Anders Wilhelm Knöös som började röja och snygga upp ute på holmen. Han bodde i Borgmästarehuset vid Stora Bergsgatan-Stöökagatan och var borgmästare åren 1834 -1870. Innan han fick ta hand om holmen som sommarnöje, var namnet Hästholmen. Vad det namnet kom ifrån känner jag inte till. Ön var vid den här tiden helt kal.

Knöös såg till att det blev ett litet utvärdshus på holmen. Det var ju askersundarnas enda möjlighet till uteliv om sommaren. Det finns massor av gamla bilder med fullastade båtar av folk som skull ut till holmen och njuta. 1862 infördes hundskatt där pengarna första tiden var öronmärkta till holmens försköning.

Den 12 maj, Charlottadagen,  var en stor dag för  borgmästarens familj. Borgmästarens fru hette Charlotta och det skulle firas. Familjen rodde ut till holmen för att dricka kaffe med punsch. Festen fortsatte sedan hemma på gården där huvudmålet var plättar. Borgmästaren älskade plättar.

Askersunds skarpskyttekår hade sina övningar ute på holmen från mitten av 1800-talet . Stenarna som kårens medlemmar sköt mot finns kvar ute på udden och rättades till för ett antal år sedan med pengar från länsstyrelsen. På den här tiden var försvarsmakten i ett mycket dåligt skick. Skarpskyttekårer och Lantvärn bildades lite var stans i Sverige. Vid starten hade föreningen 180 medlemmar. När föreningen upphörde i slutet av 1800-talet var medlemsantalet bara lite över 50 skyttar.

Restaurangrörelsen på holmen drevs av en snickare Carlsson och hans fru. Rörelsen gick allt sämre och till slut blev det konkurs. Snickare Carlsson gick under smeknamnet Kärleken, beroende för sitt stora kvinnointresse. Men han var en skicklig möbelsnickare och hans alster har funnits i förmögna hem och herrgårdar.

1878 annonserades byggnaderna på holmen ut och efter en tid gick Askersund stad in som köpare. Kommunen är fortfarande ägare till borgmästare Knöös sommarnöje.

Kallbadhuset Strandparken utflykt 1908

 På väg till Borgmästareholmen

IFK Askersund-som bildades 1904- hade sin första idrottsplats ute på holmen. Sanden till hoppgropar hämtades med båtar av medlemmar vid Husabergsudde. Det fanns många tidningsnotiser om båtar som var när att sjunka av tunga laster. 1908 lämnade IFK holmen för en ny tävlingsplats i närheten av Väderkvarnsbacken. 1925 invigdes idrottspalatsen där hyreshusen vid Torsten Carlssons väg finns i dag.

1999 gjorde en elev vid högskolan i Kalmar en stor en inventering av den biologiska mångfalden på holmen. Hon konstaterade att många av de stora träden som planterades i mitten på 1800-talet fanns kvar. Hon blev imponerad av den biologiska mångfalden. Kan inte svara på var hennes var hennes kartläggning av djur-och växtligheten på holmen tog i vägen. Det var ett examensarbete.

Borgmästareholmen Hamnen IFK Kjell Johansson

IFK Askersund Borgmästareholmen  fest 1930

skanna0056

På väg till festen på holmen. Bild:Kjell Johansson

Nils Lundstedt

Amatörtävling på holmen.Nisse Lundstedt sjunger  Taube med Nils Björck vid pianot.Nisse vann inte.

Kumla Greven Kjell Johansson

Kumla-Greven spelade  varje år vid IFK:s sommarfester

Ö  IFK Borgmästarholmen 100 m

IFK hade sina första  idrottsplats ute på Borgmästareholmen. 

IFK Borgmästareholmen 1907  text finns

Bild från 1907. IFK har prisutdelning. Enligt uppgift var en del priser  inlånade för att det skulle se  bra ut på bilden.

 

IFK höll stora sommarfester på holmen fram till 70-talet. Folk fraktades ut med vedskutor. Föreningen drev nästa hela sin verksamhet med inkomster just från ”holmefesterna”. Det var en fest som alla skulle till. Bilköerna in till stan på lördagskvällen var långa. En del kallade ”holmefesten” för en fyllefest. Det gick rykten om att det fanns folk som önskade att holmen sjönk med alla syndiga människor. Men det var nog bara en skröna.

Diskussioner om en bro till holmen hade diskuterats länge. En bro skulle göra holmen attraktivare. Under tiden försökte kommunen med egna turistbåtar och arrendatorer till serveringen att göra stället populärt.  Men det blev aldrig något stort besökstryck. När bron sedan byggdes av en privat byggmästare försökte några idrottsföreningar med stora dansband och golfbanor. Inte det heller lyckades. Det blev inga pengar över till arrangörerna efter allt slit.

Badet som finns i dag diskuterades länge. Nu finns det här och det har blivit populärt både av barn och vuxna. Förts var namnet Barnens Ö, men det namnet var skyddat, så därför blev det en ändring till Barnens Egen Ö. För mej hade det räckt med Borgmästareholmen med en underrubrik som handlar om barn. På holmen finns också en lekplats, som i dag inte är allra bästa skick. Men vad jag förstår ska kommunen också fixa till det vad det lider.DSC04756

Slutligen några ord på vägen till de politiker som finns med i dag. Vad säger ni om den ogästvänliga grinden ut till holmen? Hade jag någon makt skulle den bort omgående, men nu har jag inte det. Och jag vet att ett antal politiker har samma åsikt, men har svårt att komma till skott. Har träffat folk i Strandparken som vill gå över till holmen på kvällen, men då är grinden stängd! En grind kan nog inte skydda varken mot vandalisering varken på båtar eller ute på holmen. Tvärtom. Det är väl bra att folk rör sig både på bron och ute på holmen. Och det finns ingen annan båtbrygga i Strandparken där man satt upp en grind, trots massor av fina båtar. Den kostade för övrigt 35 000 kronor när den sattes upp för ett antal år sedan. I mitt tycke bortkastade pengar.

 

 

 

Publicerat av