Nya lägenheter i Askersunds gamla bryggeri

Delar av gamla bryggeriet i Askersund ska förvandlas till lägenheter. Utvändigt är arbetet i full gång. Ägaren Klas Stjernström har också den goda smaken att återställa skylten” Askersunds bryggeri” på väggen. I en av byggnaderna finns Klas ytbehandlingsföretag Galfa. Vidare har han byggt upp en nostalgimack i källaren, men har också en biosalong på gång.  I första skedet räknar Klas med att bygga sex lägenheter i olika storlekar och behålla så mycket som möjligt av det gamla. Utsikten mot hamnen och vattnet kommer att bli en höjdare. I delar av lokalerna som nu ska bli lägenheter bryggdes förr öl. Enligt bryggmästare Bergström så var det av landets godaste öl. Han byggde sitt påstående på att vägarbetarna berömde hans öl. De var experterna.

 

IMG_2113

Askersunds bryggeri  2000

-50 Askers Bryggeri

                                                                      Gammal bild från Leif Linus arkiv

 

Askersunds bryggeri aug 2015
                                                          Texten färdig på gamla bryggeriet.Augusti 2015

 

 

Askersunds bryggeri

På grund av den planerade ombyggnaden har det gjorts arkeologisk förundersökning mellan gamla kyrkogården och bryggeriet. Det fanns misstankar om att kyrkogårdens gräns gått längre väster ut i gamla tider innan bryggeriet uppfördes i början på 1800-talet.  Man trodde att den sista raden av gravar fanns bevarad mellan kyrkogården och bryggeribyggnaden. Kyrkogården anlades i enlighet med den plan som upprättades inför bygget av Askersund stad i mitten av 1600-talet. Gravplatsen var också i bruk fram till 1800-talet då den flyttades utanför staden. Undersökningarna som gjorts nu visar att kyrkogården aldrig sträckt sig längre västerut ut än vad den gör i dag. Inga benrester, med undantag från ett överarmsben som hamnat i slänten mot bryggeriet vid omgrävningar av äldre gravar. Inga gravar har hittats från äldre tider konstaterar Arkeologgruppen AB.

Bryggarbacken 1

                               Kyrkogården  intill bryggeribyggnaden har rustats. Stora träd har fällts.

Syftet med förundersökningen var att skapa ett bra underlag för Länsstyrelsens bedömning av ärendet för vidare bedömningar. Om det funnits fornlämningar ska det behandlas på ett visst sätt.

Varmbadhuset Strandparken (7)

  Lasse Pettersson såg till att måla fram väggskylten på Varmbadhuset

Gamla väggskyltar är viktiga för att påminna om vad byggnaderna användes till en gång i tiden. Det har Klas gjort och det gjorde kommunen också när det gällde gamla Varmbadhuset. Bokstäverna synts svagt, och efter tjat från mej i krönikor såg byggnadsansvarige Andersson till att bokstäverna målades fram igen. Kanske det var för att slippa tjatet. Tycket det var viktig. Nästan alla skolbarn i Askersunds tätort fick besöka Varmbadhuset en gång i veckan. På den tiden var det inte så vanligt med badkar och duschar i lägenheterna. Men en gång i veckan såg skolan till att ungarna blev riktigt rena. Själv tillhörde jag en av många som fick vandra från gamla Kyrkskolan över Sundsbron till tvagning i Varmbadhuset.

Publicerat av

2 reaktioner till “Nya lägenheter i Askersunds gamla bryggeri”

  1. Hej hej kan jag få ställa mig i kö för en 2-3 .. Bor i Stockholm i en superfin lägenhet nyrenoverad med utsikt över hela Stockholm och ser även Mälaren och inloppet till Stockholm 2 stor 55 kvm balkong utöver Stockholm 7 Tr Gullmarsvägen 10 hyrs 8,059 med parkering 7759 ..,vill ut på landet och min bästa vän skall flytta hit kickan Berglund plis Berit ..,har personal och städbolag å gym i ett stort kontorshotell varit där i 30 år vakans service i Stocholm AB orgnr 556841-5474 hälsn Berit Westerlund ….vore underbart

Kommentarer inaktiverade.