Kolonilotter i Strandparken

Delar av Askersund finaste promenadstråk, Strandparken, var förr ett koloniområde. Mellan Varmbadhuset och Kallbadhuset, fanns det ett antal kolonilotter. Lite svårt att tänka sig i dag kanske men många hade det svårt och ville odla själva i början av 1900-talet och fram till krigsslutet på 40-talet. Odlingarna drygade ut hushållskassan. Kallbadhuset är borta men där finns i dag båtbryggor och ett litet lusthus håller på att byggas på en av bryggorna. Där odlingarna fanns ligger nu en boulbana.

 

ASLJs spår utanför Sagers stuga 1920-talet Strandparken Leif Linus

                     En bild ur Leif Linus arkiv från 1920-talet. Till höger syns  kolonilotterna.

Kungörelse Strandparken001

                                 Ur Askersunds-Tidning 1947

Strandparken 20 aug 2015 (2)

                         Strandparken augusti 2015

Måste erkänna kolonilotterna i Strandparken var en nyhet för mej fram till någon vecka sedan. Brukar läsa gamla tidningar ibland och hittade en kungörelse från 1947 att de som hade kolonilotter i parken skulle få ha kvar sina odlingar ytterligare ett år. Tog kontakt med vännen Leif Linus om det fanns några bilder från odlingarna. Det var nytt för honom också men han hade i bakhuvudet att det fanns en bild i hans stora arkiv på odlingarna. Men han hade inte tittat så noga, men upptäckte nu att det fanns drivbänkar på bilderna som är från 20-talet. Järnvägen från Askersundsverken fram till hamnen slingrade sig förbi strax intill odlingarna.

Kallbadhuset 1921 Strandparken Leif Linus

                                Gamla Kallbadhuset

Strandparken 20 aug 2015 (1)

Augusti 2015 på den plats Kallbadhuset fanns. En ny brygga  och en byggnad. Kanske ett nytt Kallbadhus är på gång…

För den som önskade fanns det också möjlighet att odla på Sjöängsområdet. Ny matjord hade körts på och den som önskade ett land skulle vända sig till åkare Skoog.

I slutet på 40-talet efter de hårda krigsåren svalande intresset för odlingar i Strandparken. Det räckte med koloniområdet i Oxgropen, som nu har fått ett väldigt uppsving. Det är ett rent nöje att gå igenom området och se den stora odlarglädjen. För några år sedan bildades en förening som nu ser till att allt är välskött. Föreningen har också sett till att få dit en liten röd redskapsbod. Den 29 augusti håller föreningen ”öppet hus” . Gå dit och kolla. Oxgropens odlingar  är värt ett besök.

 

Publicerat av

En kommentar till “Kolonilotter i Strandparken”

  1. Heja Ove ! Du är nog vår största supporter ! Intressant information . Välkommen på lördag ! / Kerstin Svärd

Kommentarer inaktiverade.