Magnus var Askersunds förste pressfotograf.

Kamerorna i mobiltelefonerna har revolutionerat fotograferingen. Det märks inte minst på Instagram och Facbook. Där finns massor av natur-och vardagsbilder publicerade varje dag. I min ungdom var det inte så många som hade en egen bra kamera. De flesta med egna kameror var proffs eller halvproffs.

Förre urmakaren Magnus Bromander var Askersunds förste ”riktiga” pressfotograf. Magnus finns inte kvar i livet längre, men hans Askersundsbilder kommer att leva länge. Vi hade ofta kontakt med varandra. Särskilt intensivt blev det i samband med Askersund 350-årsjubileum, då jag körde en serie med Magnus bilder under en egen vinjett. Det var mycket uppskattat bland askersundarna.

Magnus Bromander -58                                                                         Magnus i sin butik med skivförsäljning

 

Magnus Bromander Folkets hus Lilla Bergsgatan
Magnus i Folkets hus

 

Vid sidan av sitt urmakeri hade Magnus en typ av deltidsanställning på gamla Askersunds-Tidning under en tioårsperiod  på 40-och 50-talen. Det var också han som gjorde i ordning det första mörkrummet på tidningen. Rummet användes även när Allehanda hade tagit över. Jag själv har tillbringat många timmar i det trånga mörkrummet.

Gunnar Carlsson 1945 inför landskamp (1)

 

 Gunnar Carlsson 1945 Sverige Finland (4)

Magnus sa många gånger till mej att tiden som fotograf på tidningen var underbar. Det var jobbigt men mycket roligt. Askersunds-Tidning kom bara ut tre dagar i veckan. På söndagskvällarna efter bandymatcherna på gamla IP, fick han sätta sig i bilen och åka in till en klicéverkstad i Örebro med bilderna. Där var kön lång med fotografer, som hade samma ärende. Magnus berättade för mej att lilla Askersunds-Tidning alltid kom långt bak i kön. De större tidningarna i Örebro hade företräde. Som tur var kom inte ”Askersundaren” ut förrän vid middagstiden på måndagen.

 

 

Det var mycket idrotten som gjorde att Magnus började fotografera. Han var aktiv inom IFK Askersund på olika sätt. När IFK spelade allsvensk bandy, så följde Magnus laget med sin kamera, både hemma och borta. Han lämnade bandybilder till olika tidningar.  En verklig stor händelse i det bandytokiga Askersund inträffade 1945  då IFK:s Gunnar Carlsson blev uttagen till landslaget. Magnus fanns på IP för att spola is, när hans pappa kom ut vid niotiden på kvällen och berättade att Gunnar skulle spela i landslaget. Magnus pappa hade hört det på radio och ville göra sonen beredd med sin kamera. Lite senare på kvällen kom Gunnar själv ut till IP och tränade en stund. Han hade en stor supporterskara med sig berättade Magnus för mej.

1951 IFKs  A-lag

IFK:s A-lag 1951. Bild Magnus Bromander.

Bromander 1

 

Magnus var sedan med Gunnar som ledare till hans första landskamp. I den matchen utsågs Gunnar till landskampens bäste spelare. Och Magnus fick sina bilder. En av hans verkliga pangbilder tog han på ”Stålfarfar” Håkansson, när Sverigeloppet på cykel gick genom staden på 50-talet. Kvällstidningarna stod på kö för att få köpa bilder.

1951 Stålfarfar

Magnus började tidigt med en småbildskamera. På den tiden använde de flesta fotografer storbildskameror som Rolliflex och liknande. Redan när Askersund firade sitt 300-årsjubileum 1943, använde Magnus en småbildskamera. Många av hans pressbilder är unika både vad gäller miljö och personer. Leif Linus Larsson , har haft möjlighet att kopiera Magnus bilder och visa upp en för allmänheten. På det viset förs Magnus fotoarv vidare och det är ju mycket trevligt. Linus och jag brukar samarbeta på olika sätt med bilder och texter.

KUngabesök 1943 Linus arkiv (1)

Bild  från 1943 när Askersund stad firade sitt 300 -årsjubileum.

Elof Fryxell var en annan fotograf vid den här tiden i Askersund. Han hade fotoaffär med egen ateljé. Ibland blev han kallade till olika uppdrag. Men Magnus var den ”riktige” pressfotografen som fanns på plats när det hände något. Nu var det inte bara fotografering Magnus ägnade sig. Han drev biografen i många år och i hans affär gick det också att köpa de senaste grammofonskivorna.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson