Full fart på Stöökagatan i Askersund

 

Full fart vid Lilla Living vid Stöökagatan.

Stöökagatan i Askersund norr ut från torget var förr ett livligt gångstråk. Där låg Centralcaféet, en sybehörsaffär, Erik Vulkarns gummiverkstad, Sams begravningsbyrå, Kias bageri, Bernhard Andersson skomakeri för att nämna något. På Rådhustomten fanns också en affärsbarack. Verksamheter som folk var mer eller mindre tvingade att besöka ganska ofta.

När Rådhuset byggdes ut blev stora delar av gatan norr ut kontoriserad. Folk stannar ofta i dag i närheten av torget och den stora matvarubutiken. Nu finns det ett gäng som försöker få tillbaka lite av det gamla gångstråket. Och de kämpar på för att locka folk. I gamla posthuset vid Stöökagatan finns både ”Silver Carina”, Zebra Form” och ”Glas och Lakrits”, så ett råd är att inte bara stanna vid torget. Gå några steg extra. Ytterligare ett efterlängtat nytillskott vid gatan öppnade under den gångna helgen. Butiken Lilla Living finns redan, men ägaren har nu också öppnat ett efterlängtat café. Under antikmarknaden var det fullsatt. Det påminde lite om gamla tider vid Stöökagatan.

Stöökagatan på vykort från början av 50-talet

Någon kanske undrar över namnet Stöökagatan. Det kommer från familjen Stöök som drev handeln redan på 1600-talet i Askersund. Några i familjen var också rådmän. Förmodligen är det efter gårdsägare Lars Stöök som gatan uppkallats . Han var nämnd i protokoll redan 1671. Stööks klädbutik låg utmed Storgatan (där BE-GE:s finns i dag), så i modern tid blev det inte riktigt rätt. Familjens butik har inte funnits vid Stöökagatan.

Publicerat av

Ove Danielsson

En kommentar till “Full fart på Stöökagatan i Askersund”

  1. Av texten framgår bl a: ”Stöökagatan i Askersund norr ut från torget var förr ett livligt gångstråk.” samt ”När Rådhuset byggdes ut blev stora delar av gatan norr ut kontoriserad.”

    Själv har jag alltid varit av uppfattningen att Stöökagatan snarast går i öst-/västlig riktning.

Kommentarer inaktiverade.