Glasåtervinningen i Hammar 30 år

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-2

 

Svensk Glasåtervinning i Hammar firade sitt 30-årsjubileum i helgen, med besök av landshövding Larsson och kommunalrådet Eriksson. De höll sina tal från en glugg långt upp i återvinningslokalerna. Och det kom mycket folk. Det var första gången företaget ordnade med öppet hus, så många var nyfikna på hur det går till i sorteringen. Företagets VD Hans Standàr passade också på att hälsa alla välkomna från gluggen i väggen.

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-5

                                                       Tal av landshövdingen från en glugg i en byggnad vid anläggningen.

Som gammal glasbruksarbetare var jag förstås också nyfiken på vad som hänt på det gamla glasbruksområdet. Det var ju ändå min arbetsplats under ett antal år. Visserligen har jag varit där som journalist några gånger, men sedan dess har det skett en enorm teknisk utveckling. När jag jobbade på ”bruket” så skedde det mesta av sorteringen för hand. Den manuella delen är nästan borta helt. Det mesta sköts med hjälp av maskiner och teknik. Jag var själv aldrig med om någon sortering, utan mitt arbete var att göra flaskor vid glasmaskinerna. Min väg till journalistiken gick via Slakteriföreningen, Hammars glasbruk, och Hermodskurser. Samt en massa tjänstledighet från bruket så jag fick tid att skriva.

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-10

 

                                          Fotografering av prominenta gäster

När glasbruket stängdes 1992 var det många som också trodde att glasåtervinningen skulle försvinna från Hammar. Men så blev det inte. Det är i dag en stor arbetsplats. En del av de som fick sluta vid glasbruket vid nedläggningen är tillbaka vid återvinningen.

hammars-glasbruk-ingemar-karlsson-ove-danielsson-ake-karlsson

 

Maskinskötarna ”Motala -Karlsson”, jag själv , och Åke Karlsson, när det var full fart  på flasktillverkningen. Bilden är från 70-talet

Själv har jag träffat Eje ibland som var lärling hos mej vid glasmaskinen innan jag slutade. Han fortsatte sedan till det bittra slutet. Men nu är han tillbaka. Roligt att träffa gamla arbetskamrater och prata  om gamla  tider  som varit.

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-4

                                                 Glaskonstnär Anette Alisö
img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-6

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-11

img_4678-glasatervinningen-10-sep-2016-12

Grabben passade på att koppla av vid bryggan  vid glasåtervinningen

Besökarna fick vandra runt och titta på anläggningen. Det var köer till rundvandringen. Glaskonstnär Anette Alisö lät vidare besökarna pröva att göra glaslyktor. Besökarna bjöds också på underhållning och fika.

Till anläggningen i Hammar levereras dagligen cirka 700 ton glas.I dag återvinns hela 94 procent av allt förpackningsglas vilket innebär att Sverige är bäst i världen på att återvinna glasförpackningar. Nästan två tredjedelar av allt inlämnat glas går tillbaka skandinaviska glasbruk för tillverkning av nya flaskor och burkar. Andra förädlade produkter är glasull och skumglas.

Publicerat av