Bandynostalgi i Askersund

Jul-och nyårshelgen var förr alltid en stor bandyhelg i Askersund. Och inte bara i Askersund.  IFK har inte bandyn kvar på sitt program, men många har minnen kvar från den tiden laget spelade i storserien. Dåliga vintrar och brist på konstfryst tvingade klubben att lägga ner bandyverksamheten.

När Örebro SK kom på besök till gamla IP blev det folkvandring . Det gick bussar till matchen från de olika tätorterna i kommunen.  Många passade också på att gå på gamla Statt efter matcherna när de ändå var inne i stan.

På 40-talet var det lika stor publik som innevånare staden, cirka 2000. Vid något tillfälle hade en skribent räknat ut att det bara fattades två personer på matchen jämfört med invånarantalet. Han undrade också över vad de icke närvarande personerna sysslade med som inte gick på matchen. Fanns det något viktigare?

IFK första allsvenska säsong 1945 blev ingen höjdare. Laget tog bara en poäng och det var hemma mot Örebro SK. Det blev 2-2. Mot Reymersholm på Stadion blev det förlust med 13-1. På den tiden hissades det upp en vimpel för varje mål i ett Stadiontorn. Problemet var att det inte fanns nog med vimplar. Arrangörerna hade inte räknat med målfrossa av det här slaget.

Stadion 1945. Vimplarna räckte  inte till

IFK levererade några landslagsspelare genom åren. Gunnar Carlsson, Karl-Erik ”Söder” Södergren och Svante Eriksson, hade alla tre börjat i klubbens juniorlag för att sedan gå vidare till A-landslagsuppdrag. ”Söders”storhetstid blev i Örebro SK. Där blev han både svensk mästare och landslagsman ett antal gånger. Efter avslutad karriär hade ”Söder” och jag sällskap på bandy på gamla IP ibland. Vi bodde grannar i hyreshusen vid Borgmästargatan. Han hade bandyportfölj med termos med sig och bjöd på varm dryck. Men det var bara varm saft. Ingen av oss ville se matcherna suddigt. Några hundra meter från bandyplanen fanns en dansbana på den tiden. Alla med portfölj gick dit i halvtid.  Folkvandring skulle man kunna säga. Det gjorde vi även med ”Söders” saft. Promenaden upp till dansbanan var en liten ritual för de som hade portföljer.

Örebro SK bandy 1958 färg Karl-Erik Södergren

 

Karl-Erik Södergren

Gunnar fick Kabompokalen som planens bäste spelare i sin första landskamp 1945. Svante hemmadebuterade i Allsvenskan som 18 -åring i slutet på 40-talet genom att göra två mål mot ÖSK. IFK vann med 2-1.

Gunnar Carlsson fick Kabompokalen 1945  i sin första landskamp

-Som alla nya spelare fick jag spela vänsterytter. ÖSK-försvaret glömde bort mej. De gick in för att markera Gunnar och ”Söder”, förklarade Svante blygsamt en gång. Själv blev han landslagsman på 60-talet.

Svante i landslaget

 

Publicerat av

Ove Danielsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *