Från disktrasor till kakelmakeri

Från disktrasor, via biodling till kakelmakeri. Den lilla fabriksbyggnaden vid Sundsängen där nu keramiker Maria.B. Ekström har sin verksamhet byggdes 1938. Byggnaden var ganska nedsliten när Maria gjorde sitt inträde, men hon har jobbat hårt för att få den i bra skick igen. Och lyckats.

Maria.B. Ekström är formgivare och tillverkare av kakel. Hon har rustat den gamla fabriksbyggnaden från 1938.

Fabriksbyggnaden byggdes för tillverkning av putsdukar, disk-och skurtrasor. Enligt tidningsartiklar från den tiden skulle endast ”jobb beredas för det täcka könet”. Marken ägdes av Askersunds bryggeri. Från början var det så att en firma med namn Jacobson&Swanson med tidigare verksamhet i Göteborg skulle driva fabriken. Det blev till slut fabrikörerna Swanson och Axel Nilsson, som startade verksamheten i Askersund. Namnet Jacobson föll bort av någon anledning som inte jag känner till.

Lokalerna vid Sundsängen beskrevs som vackra och ljusa. Vid starten 1938 fanns två virkningsmaskiner och en kantmaskin. Firman hade också eget patent på maskinerna. Väven var mellan 25 och 50 meter , som sedan styckades sedan till trasor. Det tillverkades ett par tusen trasor varje dag.

Tidningsklipp från 1938

På södra gaveln fanns ett rymligt kontor enligt den tidens mått. Swanström och Nilsson, menade att det fanns goda möjligheter att bygga ut fabriken åt norr. Men det blev aldrig så, men möjligheten finns kvar. När disktrasepoken var avslutad tog bioodlare Gustav Lundberg över lokalen. I kullen upp mot Storgatan hade Gustav ett antal bikupor. Och inne i fabriksbyggnaden förvarade och arbetade med allt som tillhör en bioodling. Sedan var det dags för Maria.B. Ekström att ta över.

I boken ”Askersund -småstad vid Vättern” har fotograf Ullabritt Jonsson besökt Maria.B med sin kamera. Och plåtat fina bilder. 

I Askersund finns många skickliga konstnärer. En av dem är just ägaren till den gamla industribyggnaden, Maria.B. Hon ägnar sig åt formgivning och tillverkning av kakel och kakelugnar. Maria. B har i samarbete med tecknare Stina Wirsèn bland annat skapat en hel kakelvägg vid Åhléns i Stockholm med handslaget kakel. Ett imponerande arbete på 185 kvadratmeter. Många trodde nog att Maria. B skulle bli ett självklar val vid utsmyckningen av nya Sjöängen. Men så blev det inte. Det är inte alltid så lätt att bli profet i sin egen hemstad brukar det heta…

Publicerat av

Ove Danielsson

2 reaktioner till “Från disktrasor till kakelmakeri”

Kommentarer inaktiverade.