Tidningskrönika 29 januari

 

Att de bara törs! Vilka våghalsar! Det är kommentarer som man ständigt hör vid en promenad i Askersunds strandpark vid den här tiden. Och så är det hela vintern långt in på vårkanten. Kommentaren gäller pimpelfiskarna och andra promenerande på Alsens is.

Just nu ser det lurt ut med blankis, men de som sitter med sina pimpelspön på isen har förmodligen rutin och känner till alla faror. Kommentarerna fälls även om isen är en halvmeter tjock. Respekten för svaga isar är stor hos många och då hjälper inte fakta.

Pimpelfisket är en stor sak på Alsen i Askersund. Många har väntat hela sommaren på att det ska frysa till så de kan ge sig ut med sin sparkstötting och sina fiskedon. Inbitna pimpelfiskare är lite självplågare som förmodligen njuter av kyla och blåst. Och ibland av lite vintersol.

Själv har jag aldrig sysslat med fiske trots min uppväxt bara några meter från Gårdsjön. Har inte nog med tålamod för att ägna mej åt fiske. När vi ändå är inne på fisk kan jag upplysa om att vit kokt fisk  på tallriken inte är  någon höjdare för mej. Nej stekt fisk ska det vara. Värdelös information kanske någon tycker.

När vi hade sammankomster på jobbet med lunch vädjade jag alltid till Christina att ta någon annan rätt. Men det blev ändå ofta kokt fisk. Det skulle passa all. Någon frågade ibland hur det smakade och mitt svar blev ofta ”absolut inget”. I rättvisans namn kan jag också nämna att det fanns kollegor som njöt av rätten och jag är ingen matexpert som har facit på hur det ska vara.

Jag har bevakat en del fisketävlingar genom åren. Minns att det var rusning ut på sjöarna som ett värsta sprinterlopp vid pimpeltävlingar. Det gällde att vara först till den bästa platsen. En bekant till mej hade ett lite udda sätt att locka fisk till sitt pimpelhål. Den första fisken han drog upp bjöd han på några droppar ur sin kära fickplunta, för att sedan släppa tillbaka den i hålet. Förhoppningen var då att den skulle simma runt till kompisarna och berätta vilken höjdare just det pimpelhålet var.  Tror inte det fungerade.

Min respekt för svaga isar var som ung mycket begränsad måste jag erkänna. Har blivit fegare med åren. Som boende vid sjökanten testade jag isen så fort det fruset till lite. Då gällde det inte fiske utan skridskoåkning och bandy. Minns aldrig några varningar från någon vuxen. Kanske föräldrarna vid något tillfälle tittade ut och ropade från trappan att inte gå för långt ut på sjön. Mer än så var det inte.

 

 

 

 

 

Publicerat av