Min tidningskrönika 15 februari 2017

”Hörde inte vad du sade?” Så låter en bestämd kvinnoröst ofta från min mobiltelefon . Ibland redan vid frukosten och då har jag ändå inte sagt ett ord. Brukar heller inte prata så ofta vid den tiden på dygnet. Förmodligen har jag kommit emot någon knapp på telefonen. Det är ju så mycket med appar och fildelning nu. Läste om en man som inte förstod problemet med fildelning. Han delade filen med hustrun varje morgon utan krångel. Datavärlden var främmande för honom.

När det gäller mobiler måste jag erkänna att min disciplin inte är den bästa. Den hamnar ofta hemma vid Stöökagatan istället för i fickan. Men jag tränar på att bli bättre. Det kan vara någon som vill mej något när jag är ute och rör på mej. Viktiga samtal. Som du kan väl köpa med Bredgott när du ändå är ute och går. Och kanske något till katten.

När jag började som journalist fanns det inga mobiler på redaktionen. Men jag minns mycket väl när jag fick min första. Det var efter en tradjazzfestival i Askersund där det var svårt att nå mej. Som vanligt gick jag runt och fotograferade och pratade med folk. Samtidigt gick Vätternrundan på cykel. I Hammar hade bron gått i baklås. Brovakten Christer hade börjat öppna bron, men upptäckte en ambulans på väg till samhället. Christer stoppade öppningen för att släppa fram ambulansen, då det hela gick i baklås. Han fick krypa ner i bron och veva för hand. Och sådant tog tid. Under samlades tusentals cyklister på väg till målet i Motala. En ny ambulans fick kallas från Motalahållet.

Christer Gunnarsson och Lennart Roos öppnade bron med att veva för hand.
Bild från Christers eget album.

Själv gick jag helt ovetande om dramat vid Hammarsbron bland jazzfolket i Askersund. Min nyhetschef inne i Örebro hade försökt på olika sätt att få tag på mej. Men som sagts jag hade ingen mobil. Det var en musikintresserad person som hade lyssnat på radio och berättade för mej om kaoset i Hammar. Gav mej förstås dit snabbt för att dokumentera det hela. Ännu mer dramatiskt blev det eftersom också ångfartyget Motala Express var på ut på Vättern. Rutinerad kapten Bergman klarade det hela skickligt genom att styra båten in mot viken till glasbruket strax för bron som stod halvöppen.

Det blev ett reportage och förmodligen märkte inte någon läsare problemen för mej. Det inträffade skedde en lördag och på den tiden fanns det varken webb eller söndagstidning som tur var. Annat är det nu. Journalister har mobiler som de kan sända direkt med från händelsernas centrum. Till och med från fullmäktige om det skulle vara så.

Publicerat av