Min tidningskrönika den 26 februari

 

Kolla inte fakta, då kan hela artikeln bli förstörd!  Hörde det ibland av folk när jag jobbade på tidningen, men så har det aldrig snackats på de tidningar jag jobbat. Faktakollen har varit viktig. Till skillnad från president Trump syn på det hela.

Som journalist i Askersund skulle sådant slarv också varit helt omöjligt. Folk hade stått på kö till redaktionen för att få en förklaring. Det var omöjligt att vara anonym och krypa bakom en större redaktion. Det gällde att ha mycket på fötterna för att slippa få magsår efter felaktiga texter.

Bristen på faktakontroll drabbade trots allt mej några gånger. Inget var av någon allvarligare karaktär kan jag trösta mej med.  Det var några gånger  när jag tyckte allt var självklart och inte behövde kolla extra. Men inget är självklart. I alla fall inte för en journalist. Under flera år hade jag hälsat på ett gammalt fin par på stan. Och ibland pratat några ord med dem. Om väder och vind. De gick alltid armkrok på väg till affären. På det hela taget såg de mycket lyckliga ut. Så skulle alla ha det tänkte jag.

Vi ett tillfälle bad jag att få komma hem till dem och göra en intervju.  Prata med dem om hur det tänkte och levde.  Kanske det fanns tips till andra. Och jag var mycket välkommen. Vi känner ju dej, kom en förmiddag så bjuder vi på kaffe och hembakat var deras budskap. Sagt och gjort. Det blev hembakta bullar och finska pinnar.  Vi pratade någon timma. Lite i förbigående när jag skulle lämna det gamla fina paret frågade jag hur länge de hade varit gifta. Båda stod som frågetecken.  Gifta, vi är ju syskon!  Ridå. Som ni förstår blev jag helt ställd. Men paret skrattade gott. Jag skulle naturligtvis gjort en noggrannare faktakontroll innan jag hälsade på.

När jag hade tänkt efter lite så kände jag att mitt blivande reportage skulle bli ännu bättre än vad jag tänkt mej. Syskonkärlek på högsta nivå. Inte alltid så självklart. Själv har jag haft många syskon, men vi har aldrig gått armkrok på stan när vi skulle handla. Våra möten skedde ofta på fotbollsplanerna.  Vi var tre som spelade för IFK samtidigt.

Undersökande journalistik är också viktigt, men det beror förstås på vad man undersöker. Glasstest och test av semlor är ett givet inslag i tidningar varje år. Tycker inte det är så viktigt.  Men jag måste erkänna att själv brukar jag kolla på vilket ställe i Askersund semlorna är billigast. Men det är en annan sak. Tycker  jag.

 

 

Publicerat av